Ако тази седмица се направи правителство, поемам ангажимент да помогнем на хората, пострадали от градушката бързо, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Велико Търново, цитиран от БТА.

Той посети част от най-сериозно пострадалите села от градушката в община Велико Търново заедно с кмета на общината Даниел Панов, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. В село Шереметя Борисов се срещна със собственици на автокъщи, които имат щети на стойност няколко милиона лева. Кметът Панов обясни, че в района са пострадали над 12 автокъщи, а щетите са над 2,5 милиона лева. Стотици са домакинствата, чиито поражения върху домовете се описват от общински комисии,  за да могат да получат до 1560 лева от Министерството на труда и социалната политика като помощ, каза Панов.

Бойко Борисов посочи, че ако има правителство на ГЕРБ през следващата седмица и работещ парламент, той поема ангажимент чрез парламентарната група на партията, да се използват всички механизми на държавата за подпомагане на бизнеса и хората, засегнати от бедствието.

След село Шереметя Бойко Борисов посети и село Капиново. Пред хората, които днес продължават да възстановяват пораженията върху домовете и земеделските си градини, той каза, че ако ГЕРБ управлява, всички засегнати места са щели да бъдат посетени от поне двама ресорни министри, които да съдействат за бързо оказване на помощ.

"Има вариант Народното събрание да реши при такова бедствие подпомагането да е автоматично от специален фонд, а не всеки път да репетираме какво ще стане. И природните бедствия ще стават все по-чести, за съжаление. Хората очакват от нас да има решение на проблемите им, нищо друго не ги интересува", допълни Борисов.