Централното командване на военноморските сили на САЩ (NAVCENT) заяви днес, че силите му са спасили екипажа на плаващия под либерийски флаг и притежаван от гръцка компания кораб за насипни товари "Тютър", който бе атакуван от подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси на 12 юни в Червено море, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Моряци от ударната група на самолетоносача "Дуайт Д. Айзенхауер" вчера транспортираха екипажа с въздухоплавателно средство, каза централното командване и добави, че един цивилен моряк все още е в неизвестност.

Атаката, която се случи в близост до йеменското пристанище Ходейда, причини сериозно наводнение и повреди в машинното отделение на "Тютър" и му отне способността да маневрира.

Британската организация за търговско мореплаване (UKMTO) вчера съобщи, че екипажът на кораба е бил евакуиран и че изоставеният плавателен съд се носи по течението в Червено море.

Хусите поеха отговорност за нападенията с малки морски съдове и ракети срещу кораба като част от продължаващата им кампания, за която те твърдят, че е в подкрепа на палестинците и че е съсредоточена срещу кораби, насочващи се към Израел, посочва Ройтерс.