Дребните партийни егоизми и суетата вредят на ПП-ДБ. Това обяви пред БНР Радан Кънев, който отново е избран за евродепутат с листата на ПП-ДБ.

"Тази коалиция във вида, в който е, няма видимо политическо бъдеще. Вече подкрепата е твърде ниска. Тенденцията е пределно ясна. Продължаването на същата политика, независимо от оставката на Христо Иванов, няма как да промени нещо. Ние сме си на пързалката и тя е добре намазана, посоката е надолу".

Той определи като "абсолютно наивна" идеята, че "защото сме в опозиция някакви избиратели ще започнат да се връщат при нас, да пълзят по нашата намазана пързалка нагоре и ще спират нашето падане".

"Тя (идеята) показва липса на опит, липса на политическа годност. Това, от което имаме нужда, е много трудната задача едновременно да запазим единството и да се променим. Не да се разпаднем, но не и да останем каквито сме, а да започнем много бързо да действаме".

Ако искаме да обърнем процеса, вече сме закъснели и нямаме никакъв лукс на време, подчерта Кънев. 

"Това, което трябва да направим, е цялата коалиция да излезе от дребните партийни егоизми и да се огледа към нуждите и легитимните интереси на хората, които ни подкрепиха, и тези, които не ни подкрепиха".

Според Кънев съвместното управление с ГЕРБ е невъзможнозаради "присъдата, която българският избирател произнесе над нас". По думите му в момента коалицията е върната към тесния си електорат. Като причина за изборния резултат той изтъкна и суетата на ПП-ДБ: 

"Суетата да искаме да управляваме сами с ¼ от депутатите и с подкрепата на партия, която е по-силна от нас, в случая ГЕРБ. Очевидно е за всеки беше, че партия с 60 депутата да поиска цялата власт и подкрепата на партия с над 60 депутата е такъв риск за самата партия, която го прави, и особено за нейните министри, които слага, жертва, в изпълнителната власт, че няма накъде. Трябваше да си дадем сметка на какво обричаме тези хора, които изпращаме да вършат реформи. Първо на безпомощност да вършат реформи. Второ – на безкрайно опитни в мръсната част на политическата игра политици, като обкръжението на Борисов и Пеевски, ти им поставяш на волето".

Кънев забелязва грешки в поведението на ПП-ДБ още през 2022 г.:

"Беше ясно, че целият свят е драматично променен след началото на войната, и че изолацията на ГЕРБ, много закономерна преди това, няма как да бъде водещото след това. Ние тогава трябваше да изхвърлим Корнелия Нинова от управлението незабавно и да търсим вариант, при който от автентично доминиращата позиция, която ПП имаше в българската политика тогава, ГЕРБ да бъдат принудени да сътрудничат в осъществяването на реформи. От тогава, вече 2 години и половина, насам едно и също въртим – опитваме се да накараме ГЕРБ да правят реформи, което те не искат, само че взехме да го правим в момент, в който вече те бяха значително по-силни от нас".

Една от темите, по които Радан Кънев декларира, че ще продължи своята работа в ЕП, е Зелената сделка. По думите му като законодателство Зелената сделка преминава като сделка за индустрията:

"Нова европейска индустриална политика, съобразена с новите реалности на глобалната търговска политика, които са много различни от това, на което Европа е свикнала, и това, което в голяма степен е заложено в договорите на ЕС за свободната световна търговия, която вече не съществува".

Въглеродните емисии не са елемент от Зелената сделка, подчерта той. Кънев напомни, че още при влизането ни в ЕС за всеки български управляващ е било ясно, че хоризонтът пред въглищната енергетика е изключително тесен.

"Българските въглищни централи замърсяват с живачни и серни съединения 4 пъти над разрешеното в Европа. Имаме дерогация, влизайки в ЕС, от ЕК да тровим гражданите си 4 пъти повече в името на енергийната сигурност. Тази дерогация изтича през 2030 г. Това и от икономическа гледна точка е разумният хоризонт, отвъд който въглищата могат да бъдат поддържани единствено на изкуствено дишане, с много сериозни държавни субсидии, като някакъв вид резервна мощност. Това може би е разумно решение – да има такава резервна мощност, но нищо повече от това не е възможно", изказа мнението си евродепутатът.