Отборите на Дания и Словения завършиха при равенство 1:1 в мач от първия кръг в трета група на европейското първенство по футбол. Титуляр в състава на Словения бе бившият защитник на Лудогорец Жан Карничник, който през декември миналата година бе трансфериран в тима на Целе. За словенците пък последната контрола преди Евро 2024 бе срещу България в Любляна, а срещата завърши при 1:1.

Датчаните започнаха активно двубоя в Щутгарт и в 11-ата минута Андреас Кристенсен засече топката след центриране, но с глава прати топката над вратата на съперника. Тимът на Словения пропусна добра възможност да реализира в 16-ата минута, след като Бенямин Шешко получи удобен пас и отправи изстрел от далечна дистанция, но бе неточен.

Дания поведе с 1:0 в 17-ата минута чрез Кристиан Ериксен. Йонас Винд асистира за попадението с отлично подаване към Ериксен в наказателното поле и той се разписа от близко разстояние, пращайки топката в долния ляв ъгъл на вратата на словенците. За Кристиан Ериксен голът в първия му мач на Евро 2024 дойде три години след като получи сърдечен арест на предишното издание на турнира през 2021-а.

Пак той бе в основата на нова атака за Дания в 28-ата минута, но не овладя добре топката и тя бе изчистена от защитата на Словения. Две минути по-късно стражът на датчаните Каспер Шмайхел трябваше да се намесва след удар на Андраж Шпорар.

Кристиан Ериксен пропусна още две възможности за датчаните в 40-ата и 43-ата минута като първо с глава прати топката над вратата на Словения, а след това бе изведен добре и стреля, но отново неточно.

В 52-ата минута словенските футболисти имаха претенции за дузпа след падане на Шпорар в наказателното поле на Дания, но главният съдия Сандро Шерер не отсъди такава. Ситуацията бе проверена със системата за видеоарбитраж (ВАР), но решението на Шерер бе потвърдено.

Расмус Хьойлунд бе близо до втори гол за датчаните в 65-ата минута, но вратарят Ян Облак се прояви със страхотно спасяване, а две минути след това и Словения пропиля възможност за изравняване след като Адам Гнезда-Черин отправи хубав удар с глава, но вдясно от вратата на Дания.

Между 75-ата и 76-ата словенците пропуснаха още два шанса. Първо Андраж Шпорар пропусна от близко разстояние, а малко по-късно Бенямин Шешко удари греда.

Отборът на Словения все пак успя да стигне до изравнително попадение в 77-ата минута, когато Ерик Янжа преодоля Шмайхел с точен изстрел за 1:1. Шпорар можеше да направи резултата 2:1 в полза на словенците, но стреля над вратата в 79-ата минута, а три по-късно пропиля още една възможност за второ попадение.

До края на срещата двата тима не отбелязаха повече голове и така бе регистрирано първото равенство от началото на Европейското първенство в Германия.

В по-ранния мач от деня Нидерландия победи Полша с 2:1.

По-късно тази вечер в другия мач от група "С" на Еврошампионата един срещу друг се изправят Сърбия и Англия.