Заради острия недостиг на квалифицирани работници гръцкото правителство планира мащабна реформа на пазара на труда от 1 юли. В бъдеще на работниците ще бъде предоставена възможност за шестдневна работна седмица. Ако шестият работен ден се пада в събота, те ще получават добавка към заплатата в размер на 40 %, а в неделя и на официални празници - още 115 %.

Тази мярка има за цел да допринесе за намаляване на недостига на работна ръка и за подобряване на икономическото положение в страната.

"Целта е да се гарантира, че промишлените предприятия с ротационна работа на смени и особено високоспециализираният персонал няма да трябва да прекъсват процесите си", цитира „Франкфутер алгемайне Цайтунг“ гръцкото министерство на труда.

Освен това трябва да се ограничи недекларираният труд, тъй като някои предприятия от дълго време работят по-дълго време. "Сега тази допълнителна работа се извежда от сивата икономика и се вкарва в легалната", казва говорителка на министерството.

Новият регламент обаче не се прилага за всички сектори. Държавните служители са изрично изключени от шестдневната работна седмица. По принцип обаче тази възможност е достъпна както в публичния, така и в частния сектор, особено в области като банковото дело, комуналните услуги и селското стопанство.

С 2036 часа годишно Гърция вече има едно от най-високите средни работни времена в Европа, в сравнение с 1386 часа в Германия. Според ОИСР това означава, че статистически гърците работят дори повече от хората в САЩ. Поради това синдикатите отхвърлят новия регламент и вече се оплакват от "експлоататорски условия" поради недостига на квалифицирана работна ръка.

Въпреки финансовите стимули се чуват и критични гласове, които се съмняват, че мярката е дългосрочно решение на икономическите проблеми на страната. Експертът по Гърция Йенс Бастиан посочва в списание "Бизнес инсайдър", че високите данъци и социални осигуровки са тежко бреме както за работниците, така и за работодателите. "Поради ниското развитие на заплатите и високата инфлация мнозина вече са принудени да работят на две места", каза Бастиан.

Остава неясно и дали въвеждането на шестдневна работна седмица ще доведе до увеличаване на общия брой работни часове, тъй като Комисията на ЕС продължава да предвижда максимална продължителност на работната седмица от 48 часа. Следователно според новия регламент би трябвало да са възможни максимум осем допълнителни часа, съобщава „Бизнес инсайдър“.