В София е потвърден случай на заболял от маймунска вариола.

Това показва сайтът на Столичната регионална здравна инспекция. Няма друг болен от началото на годината, според данни на Националния център по заразни и паразитни болести.

През миналата година Министерството на здравеопазването препоръча хората с клинични оплаквания от маймунска вариола да потърсят лекарска помощ и при възможност консултация с лекар инфекционист. При съмнение за заразяване човек трябва да се изолира в своя дом или в лечебно заведение, ако протичането на болестта го изисква.

През юни и юли миналата година в България бяха регистрирани четири случая на маймунска шарка. Първите двама пациенти бяха мъже, за които беше съобщено, че са пътували в Испания и във Великобритания. Третият бе мъж, контактувал с един от първите двама инфектирани. Четвъртият се беше завърнал от Италия.

Болестта мигрира масово още през 2022 година

Инкубационният период на болестта обикновено продължава между 6 и 13 дни, но може да протече и от 5 до 21 дни.

Маймунската шарка е рядко вирусно заболяване, причиняващо симптоми на остра вирусна инфекция (треска, главоболие, мускулни болки) и обрив, наподобяващ пъпки или мехури.

През 2022 г. бяха регистрирани голям брой заразени в страни, където заболяването преди това не е било разпространено. През епидемията от същата година в Европейския съюз и Европейското икономическо пространство бе съобщено за над 20 000 случая. Те не са били свързани с пътувания до места, за които преди това се е знаело, че вирусът се е разпространявал.

Какви са симптомите?

Заразените  често страдат от комбинация от симптоми като повишена температура, главоболие, втрисане, изтощение, подуване на лимфните възли, болки в гърба и в мускулите, лезии на лигавиците и кожен обрив. 

Могат да бъдат засегнати дланите и стъпалата. Обривите прогресират едновременно, преминавайки през различни стадии. Преди обрива или едновременно с него понякога се подуват и лимфните възли.

Националният център по заразни и паразитни болести информира на сайта си, че инфекцията не се предава лесно от човек на човек. Заразяването се получава при близък контакт с инфекциозен материал от кожните лезии на инфектиран човек и чрез респираторни капчици при продължителен контакт лице в лице. Възможно е предаване и при използване на общо спално бельо, дрехи и тоалетни принадлежности.

В Европейския съюз (ЕС) няма одобрена ваксина срещу вируса на маймунската вариола, но ваксината срещу едра шарка показва ефективност и срещу това заболяване.