За зачестили смъртни случаи на туристи съобщават гръцките власти. За десет дни изчезнаха на различни острови девет чуждестранни туристи, които след продължително издирване бяха намерени мъртви, съобщават от полицията. 

На остров Сими жертва на топлото време стана известен британски журналист. На остров Самос починал беше намерен холандец. След дълго издирване откриха и починал американец в района на Матраки. В същото време ежедневно туристите се давят дори и в спокойни води, съобщават лекарите.

Причината за тези нещастни случаи е, че чужденците не се съобразяват с особеностите на климатичните промени в Гърция и не спазват дори елементарни мерки за предпазване, коментират медиците.

Властите активизираха дори и хотелиерите да информират гостите си, че при високи температури е голям риск да се предприеме екскурзия по скалистите части на островите.

Общото между жертвите е, че са на възраст над 60 години и поемат рисково поведение при високи температури без да познават терена, казаха местните жители на островите, съобщава днес БНР.

Горски пожар вилнее в близкия до нас гр. Драма

Горски пожар е избухнал в района на град Драма в Северна Гърция, съобщава в. „Катимерини“, цитиран от БТА.

Осемнайсет огнеборци с четири противопожарни коли, екип от Седма специална единица за реакция на бедствия и доброволци са изпратени в района на пожара. За потушаването на огъня от въздуха помагат два самолета и един хеликоптер.

През последните 24 часа в Гърция са избухнали 35 горски пожара. Според информация на пожарната служба 30 от тях вече са потушени.

Властите разследват причините за възникване на пожарите. От пожарната служба призовават гражданите да проявяват бдителност в случай на пожар и да следват инструкциите на властите.