Обвити в мистично тайнство, при пълна тишина и обгърнати от спокойствието на бароковия Виенски павилион, в Пловдивския панаир започнаха дегустациите на вина и спиртни напитки, съобщи тържествено БГНЕС.

Това е 20-тото издание на престижната надпревара, в която тази година участват 51 винарски изби. Жури от 20 дегустатори (експерти, енолози, сомелиери и други) с доказан интерес към питието, опитва глътки от пробите на 400 вина и спиртни напитки. 37 от винарските изби са чуждестранни - идват от Франция, Чехия, Македония и Молдова. Наградите ще бъдат обявени по традиция на Бала на виното в първата вечер на "Винария 2014", която тази година започва на 2 април.

Ако си мислите, че дегустирането е нещо от рода на къркането на разнообразни напитки една след друга, грешите дълбоко. Нищо подобно! Дегустаторът е нещо като свръхчовек от старогръцки тип, той трябва да притежава много и то все положителни качества. Дегустаторът оценява виното с четири сетива, обяснява председателят на журито д-р Димитър Гайдарски. Първото сетиво, което получава информация за тествания продукт, е зрението. За да дава качествена професионална оценка, дегустаторът не бива да употребява храни с остри подправки, да не пуши, да е здрав физически и носът му да не е запушен. Трябва да работи и в пълно спокойствие, нищо да не го разсейва. Всичко това, съчетано с факта, че отпитото не се гълта, а се жабури и плюе, ни дава повод да мислим, че работата на дегустатора е тежка и неблагодарна - почти като тази на журналиста.

Иначе дегустации се провеждат от 20 години насам преди всяка "Винария". От две години в едно се обединени Международният конкурс за вина, ракии и винено бренди и Националните дегустации за вина, ракии и винено бренди. До 2009 година в състава на журито са влизали само български експерти, впоследствие идват и чужди, а тази година те са повече от половината.

Конкурсът е най-значимото събитие в съпътстващата програма на "Винария". Голямата награда е "Златен ритон" - статуетка, изработена от Свилен Костадинов. Тя се присъжда само на едно вино от шест категории.