В летния сезон се очаква леко повишаване на цените на горивата, коментира пред Bulgaria on Air Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

"Цените, които виждаме на колонките в момента, ще се задържат поне 2-3 седмици. Тенденциите са за леко повишаване в последната една седмица, но както може да се говори за леко повишаване, така в следващия момент може да се види леко намаление", пояснява той.

Средната цена е около 2,50 лв./ 2,60 лв. в отделните вериги, а миналата година в същия месец е била по-ниска, но в края на юли приближила 2,70 лв. А потреблението тази година е по-ниско. 

"Когато температурите са по-високи, цената на газта автоматично става по-ниска, защото при производството се употребява много по-малко енергия. Сега очакваме цената ѝ на места да падне под 1 лев.

Цената на метана също падна доста - това е най-евтиното гориво, което може да се ползва в страната. Големите зареждания започват още от сряда, четвъртък. В последните години наблюдаваме уикенд почивка, а не както преди", обяснява Хаджидимитров.

Добрата новина е, че рафинерията в България работи на 95% капацитет, има разнообразие от горива и вносът протича нормално. Ако тенденциите от последните две години продължат, до 2027 г. цените обаче може да се повишат значително.

Хаджидимитров добавя, че през следващата година България трябва да въведе различни биогорива и да спазва квотите в търговията с емисии, което ще повиши цената на горивата с около 0,50 лв./ 0,60 лв. Той се надява, че ще бъде взето разумно решение, защото ако горивата в цяла Европа се повишат значително, стойността на стоките и услугите също ще нарасне.

В момента и в бранша очаквали да видят дали ще има ново правителство, за да направят анализи и прогнози за бъдещето.