Фонд, подкрепен от 24 от 32-те страни членки на НАТО, е започнал да инвестира в изкуствен интелект, технологии и роботика в отбранителната област, съобщава Ройтерс.

Консорциумът обяви във вторник първите четири европейски компании, които са били одобрени за директно финансиране от фонда за иновации на Северноатлантическия пакт. Капиталовложенията вече са направени.

Организацията представи Иновационния фонд на НАТО (NIF) през лятото на 2022 година, след нахлуването на Русия в Украйна. Инвестициите имат за цел да отговорят на съвременните предизвикателства в областта на отбраната, сигурността и устойчивостта. Фондът управлява 1 млрд. евро.

Финансираните компании са базираният в Лондон производител на компютърни чипове Fractile, германската ARX Robotics, британския iCOMAT и Space Forge от Уелс.

За да подкрепи по-нататъшни инвестиции в дълбоки технологии в Европа, иновационният фонд на НАТО си партнира и с фирмите за рисков капитал Alpine Space Ventures, OTB Ventures, Join Capital и Vsquared Ventures, посочва Ройтерс.

"Осигуряването на достъп до стратегически технологии е от основно значение за подсигуряването на сигурно и проспериращо бъдеще за защитаваните от Алианса един милиард граждани", заявил е Андреа Траверсоне, управляващ партньор на фонда.

Сред членовете на НАТО, които не са се съгласили да подкрепят фонда, са САЩ, Франция и Канада, уточнява Евронюз.