Нападателят на Франция Килиан Мбапе е със счупен нос след мача с Австрия, но няма да се оперира, обявиха от щаба на тима. Той ще играе със специална маска в следващите мачове на "петлите". 

Той се завърна в базата на френския отбор късно в понеделник през нощта. Капитанът на Франция първо беше лекуван от медицинския щаб и от д-р Франк льо Гал, който диагностицира фрактурата. Това беше потвърдено и след изследвания в болницата в Дюселдорф.

"Килиан Мбапе се завърна в базата на отбора. Той ще се подложи на лечение в следващите дни, но няма да се налага на операция в близко бъдеще. Ще му бъде направена маска, за да може да се върне на терена след периода на лечение", се казва в изявление на тима.

Нападателят се сблъска с австриеца Кевин Дансо в края на мача, получи медицинска помощ, а фланелката му беше опръскана с кръв. Минути по-късно Мпабе беше заменен от Оливие Жиру.

Един от фаворитите на европейското първенство Франция спечели с икономична победа 1:0 над Австрия, дошла след автогол на Максимилиан Вьобер. Французите водиха играта в големи периоди от мача, но имаха сериозни проблеми срещу съперника си. Това беше за Дидие Дешан победа номер 100 като селекционер на националния отбор.

Дешан обаче не скри притеснението си за състоянието на звездата на тима Мбапе.

"Ще трябва да изчакаме и да видим, медицинският щаб ще се справи с това. Ще трябва да видим какво ще се направи и след това колко време ще отнеме. Това е много лоша новина за нас тази вечер. Френският отбор не е същият без него. Надявам се да може да продължи да бъде с нас", каза селекционерът веднага след мача.

Самият Мбапе намери сили да се пошегува с пострадалия си нос.

"Някакви идеи за маски?", написа звездата в социалната мрежа X.

Първоначално се предполагаше, че играчът ще се нуждае от операция, но след преглед в болницата в Дюселдорф беше решено да се подложи на консервативно лечение.

Френският нападател Оливие Жиру заяви, че "петлите" са разстроени заради контузията на Мбапе.

"Тя оставя горчива нотка след победата. Разбира се, ние сме малко разстроени от контузията му. Отиде на медицински преглед. Нямам какво повече да добавя за контузията му. Надявам се той да се завърне възможно най-скоро“, каза Жиру след мача.

Оливие Жиру влезе като смяна в 90-ата минута. Така нападателят стана най-възрастният футболист в отбора на Франция на Европейско първенство, като излезе на терена на 37 години и 261 дни. На второ място е вратарят Бернар Лама на Евро 2000 (37 години и 75 дни), а Лилиан Тюрам на Евро 2008 (36 години и 164 дни) допълва тройката.

На Мондиал 2022 Мбапе стана голмайстор с осем попадения. На последното Европейско първенство той не отбеляза нито един гол и не вкара решаващия удар при дузпите в четвъртфиналния мач с швейцарците, припомня БТА.

Във втория мач на Евро 2024 Франция ще играе срещу Нидерландия на 21 юни, Австрия ще се срещне с Полша в същия ден.