В района на Балтийско море този месец се провеждат военни учения, в които участват около 9000 войници от 20 страни членки на НАТО, приблизително 50 кораба и 45 самолета и хеликоптера.

Военноморските, военновъздушните и сухопътните части се обучават край Балтийско море, Швеция и стратегическия ѝ остров Готланд, в Литва, Полша и Германия. Маневрите, които са организирани от военноморските сили на НАТО и 6-и американски флот, продължават до четвъртък.

"Динамичните предизвикателства на Балтийския регион изискват усъвършенствани, прецизни и ефективни комбинирани способности. Точно с това се занимавахме в Швеция днес. Мястото на десанта бе умишлено подбрано. Присъствието на НАТО на остров Готланд е от основно значение за защитата на сигурността и стабилността на Балтийско море", заяви бригаден генерал Андрю Т. Приди.

Швеция, която и преди се е включвала в ученията, този юни за пръв път участва като пълноправен член на НАТО в маневрите Baltops, след като по-рано през годината се присъедини към НАТО. Продължаващите учения включват обезвреждане на морски мини, откриване на подводници, десанти и медицинска реакция при ситуации с масови жертви.

Регионът на Балтийско море придоби стратегическо значение, след като Русия нахлу в Украйна, припомня Асошиейтед прес. По морското дъно минават големи газопроводи от Русия и Норвегия до Германия, Полша и други европейски страни.