Беше по-трудно, отколкото срещу Шотландия, но Германия все пак празнува поредния си празник на Европейското първенство - и се класира за осминафиналите, след като победи Унгария с 2:0.

Немците явно искаха да се изявят още с началото на мача - и веднага разиграха топката напред. Но Гюндоган загуби топката и унгарците започнаха първата си контраатака, при която Мануел Нойер трябваше да покаже класата си още в първите 20 секунди на мача, когато Роланд Салай се оказа напълно свободен пред него. В 7-ата минута маншафтът също бе подложен на огромен натиск, но след това в играта най-сетне се включиха германците. Два гола – по един в 22-ата минута на всяко полувреме стопиха страха на Бундестима от унгарците, които традиционно са техен труден съперник.

Канцлер и премиер

Германия владееше повече от 70 процента от времето топката и демонстрира своята бърза комбинативна игра, която е и основната сила на германския футбол.

От трибуните мачът гледаха канцлера Олаф Шолц и унгарският премиер Виктор Орбан. След последния съдийски сигнал и двата тима демонстрираха световна класа като всеки застана пред своите фенове. Унгарците изпяха химна в чест на отбора си въпреки загуабата, а германските фенове поздравиха своите с „Мейджър Том“, която пеят винаги при победа.

Розови трика и жена коментатор

В този мач маншафтът за първи път облече и новият си официален екип, който е в розово-лилаво.

 Новите тениски бяха представени през март и се превърнаха веднага в абсолютен хит. Те вече са разпродадени, а отделни екземпляри се намират за над 100 евро.

Европейското в Германия се коментира и от дами – участието на жени в екипите коментатори вече не е новост. Том Бартелс, Герд Готлоб и Кристина Граф работят за ARD. Клаудия Нойман, Оливер Шмидт и Мартин Шнайдер пък коментират мачовете по ZDF.

Tom Bartels gemeinsam mit Almuth Schult