Израелското правителство обяви, че ще води война в Газа, докато „Хамас“ не бъде напълно унищожен.

В телевизионно интервю говорителят на израелската армия Даниел Хагари обаче се усъмни, че военните цели на Израел в ивицата Газа могат да бъдат постигнати. „Хамас“ не е просто ислямистка терористична милиция, заяви той пред "Канал 13".

"Хамас“ е идея, тя е партия. Тя е вкоренена в сърцата на хората. Всеки, който си мисли, че можем да елиминираме „Хамас“, греши."

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, който управлява сам след разпускането на военния кабинет от десни партии, превърна елиминирането на „Хамас“ във военна цел. Даниел Хагари коментира, че да обещаеш, "че ще гарантираме изчезването на „Хамас“ означава да хвърляш пясък в очите на хората".

Ако Израел не представи план за това как да бъде управлявана и снабдявана ивицата Газа след края на войната, "ще се окажем от една страна на бариерата с „Хамас“, посочи говорителят на израелската армия.

Армията разясни изявленията на Хагари

Кабинетът на Нетаняху веднага отхвърли изявленията на Хагари.

„Политическият кабинет, ръководен от министър-председателя Нетаняху, и кабинетът по сигурността определиха унищожаването на военния и правителствения потенциал на „Хамас „като една от целите на войната", посочва се в изявлението му. Израелската армия е "естествено ангажирана" с тази цел, подчертаха и военните в изявление в онлайн платформата Telegram, допълвайки, че забележките на Хагари се отнасят до "идеологията" на „Хамас“.

Войната в Газа започна като реакция на терористична атака

Войната в ивицата Газа бе предизвикана от мащабната атака от 7 октомври срещу Израел от управляващата в Газа „Хамас“, при която терористичната милиция уби 1194 души и отвлече 251 други като заложници, според израелски данни. От отвлечените 116 души все още се държат насила в ивицата. Според израелската армия 41 от взетите заложници вече са мъртви.

Международните организации многократно критикуваха липсата на безопасни места и на адекватното снабдяване на цивилното население в района. Месеците усилия за убеждаване на Израел да обяви прекратяване на огъня, а „Хамас“ да освободи израелските заложници, засега не се увенчават с успех.