Изстрелването дори на малък сателит в орбита е скъпо удоволствие. И най-пестеливите ракети се нуждаят от 400-600 тона ракетно гориво. А то е мръсно, токсично и скъпо.

Затова калифорнийската компания SpinLaunch работи върху технология, която напълно изключва нуждата от ракетно гориво. Тя се стреми да създаде космически катапулт, който се захранва само с електричество, разказва Space.com

От компанията вече са способни да изстрелват 440-килограмови сателити в ниската орбита. Експериментите са започнали още преди 3 години.

"Това не е ракета и очевидно нашата способност да проведем толкова много тестове за едва 11 месеца и те всички да функционират по план, наистина е свидетелство за същността на технологията ни“, казва основателят и изпълнителен директор Джонатан Яни в доклад на Space.com от 2022 година, малко след десетото успешно изстрелване.

Следващата цел е до 2026 г. да се изстрелват цели съзвездия от сателити на 965 км. височина в йоносферата.

Макар да го сравняват с катапулт, и енергийният принцип да е подобен, устройството на SpinLaunch всъщност прилича на изправен диск с цилиндричен варел, насочен нагоре. Въртящ се лост с дължина 35 м. се завърта със скорост от 8500 км./ч., или 6 и половина пъти скоростта на звука.

Предизвикателство е сателитите да оцеляват след подобна засилка. Това обаче е постижимо благодарение на съвременните материали и миниатюризираната електроника.

SpinLaunch е основана през 2014 г. и оттогава ръководният ѝ екип е привлякъл десетки милиони долари финансиране. Компанията работи с НАСА, Airbus и университета Корнел, изстрелвайки части от тяхната апаратура при тестванията. Технологията досега е издържала на 10 000 G или 10 000 пъти силата на земната гравитация.

Следващата стъпка за компанията е създаване на крайбрежен орбитален стартов обект, който да надгради ранните ѝ успехи.