Селекционерът на Испания Луис де ла Фуенте бе доволен от успеха над защитаващия титлата си тим на Италия с 1:0 на Европейското първенство по футбол, но критикува играчите си, че не са направили победата по-солидна. С втория си успех в група "В" италианците си осигуриха класиране за елиминациите на шампионата.

"Мачовете се решават от детайли, а това бе среща, в която можехме да отбележим още голове. Трябва да продължим да работим по същия начин. Няма никой по-добър от нас и трябва да работим с тази увереност", коментира Де ла Фуенте на пресконференцията след двубоя.

"Познавате ме много добре. Мисля по същия начин като вчера. Гордея се с резултата и начина, по който спечелихме, но това е много изискващ турнир и колкото по-напред отиваме, толкова съперниците ни ще ни опознават и ще става все по-трудно. Гордея се с начина, по който играчите имат безкрайна амбиция, безкрайна работна етика. Мисля, че нещото, което изпъква най-много за мен, беше да знам как да играя в различните моменти от този труден мач. Има много топ отбори в турнира. Трябва да се подобряваме, да стоим здраво стъпили на земята и да не сваляме гарда си", продължи селекционерът на Испания, цитиран от официалния сайт на Европейската футболна централа - УЕФА и БТА.

"Нещата се свеждат до нещо повече от свежест. Футболът не е само свежест и фитнес ниво, но и тактика и техника. Бяхме по-добри във всички области. Имам голямо уважение към Италия, но те имаха някои трудности, а отчасти това е, защото играхме толкова добре", каза Луис де ла Фуенте.

Попитан дали това е най-доброто представяне на Испания под негово ръководство, той отговори:

"Да, мисля, че е така. Срещнахме се с Италия в Лигата на нациите и играхме добре, но мисля, че това беше по-пълноценно представяне. Никога няма да се уморя да популяризирам испанския футбол. Мисля, че сме най-добрите в света."

"Искам да подчертая качеството на това поколение футболисти, особено тези в този отбор. Испанските футболисти са най-добрите в света. Знам какво представлява този отбор по отношение на съдържанието - познавам ги много добре и те ме познават, но по същество не сме постигнали нищо. Футболът може да бъде много жесток и трябва да сме предпазливи, смирени и да проявяваме уважение. Следващият ни мач ще ни позволи да освежим отбора, но искаме да спечелим, а не да правим услуги на някого. Имаме някои първокласни състезатели, които все още не са играли и искат да покажат какво могат", заяви Де ла Фуенте.

"Видях потенциала на моя отбор - тази способност наистина да се изправи срещу противник от най-висока класа като Италия. Може да изглежда, че Италия игра зле, но това е, защото ние играхме много добре. Харесва ми фактът, че хората започват да мислят, че можем да спечелим първенството, но трябва да останем щастливи и спокойни. Играчите трябва да се наслаждават на това, което правят най-добре – да играят футбол и да се развиват", коментира още старши треньорът на испанския национален тим.

А по повод Начо и Аймерик Лапорт, той допълни: 

"Начо се почувства малко неразположен и не можа да играе. Той се възстановява, но трябваше да си почине. Не искахме да го рискуваме. Лапорт игра брилянтно. Той беше доминиращ във всяка област и сме възхитени от това, защото това показва, че имаме футболисти, които могат да влязат във всяка ситуация.“