Нова десница не се гради с клишета от 90-те години. "Продължаваме промяната - Демократична България" трябва да се обърне към работниците. Това каза пред БНТ евродепутатът Радан Кънев. Той допълни, че тезата за ненамесата на държавата в икономиката вече не е актуална.

"САЩ са влезли в надпревара по вземане на дълг и превръщането му в инвестиции. В икономически смисъл САЩ са доста сходни с Китай, политически са различни. Най-важен е работникът, който си знае занаята.
Има глобален недостиг на работна ръка. Работникът не може да бъде заплашен с уволнение, защото работодателят няма кого да наеме. Той иска и получава по-добри доходи. Към този сегмент нашата политическа сила не се обръща",
изтъкна Кънев.

По повод твърденията, че "Продължаваме промяната - Демократична България" се е свила до своите си 300 хил. гласа Кънев заяви, че "никой си няма гласове".

"Ако някой смята гласовете за даденост - не ги получава. Да се бабува какъв е балансът вътре в коалицията и кой без кого може винаги е грешно. "Демократична България" винаги е била доста жизнеспособна коалиция. Въпросът е не дали някой може сам, а дали може да има достаъчно силна полтическа формаиция, която да представлява не просто градската десница, а икономичекси незавсимите хора в България. Тези, които не са клиентелен вот", заяви Кънев.

И допълни, че се надява коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" да не се разпадне. Но според него тази коалиция има нужда от сериозна промяна.

"Тези избиратели, към които се стремим, не желаят да виждат коалиции, които са съставен за да слепят гласовете им. Може ли да се изгради дългосрочна визия само с разговори между председатели - не. Необходимо е смело колективно вземане на решения", каза Кънев.

Той изтъкна, че "Продължаваме промяната - Демократична България" не е идеологически еднородна коалиция. И припомни, че специално "Демократична България" отдавна е обещала на избирателите си един процес на засилена консолидация.

"Общи органи за вземане на решения, общи местни структури, общо привличане на нови членове. Никога не сме обещавали единно лидерство. Този въпрос няма да е актуален в предстоящите години. Как изпълняваме обещанието си за консолидиране", попита Кънев.

Според него в оставката на Христо Иванов като лидер на "Да, България" е проличало огорчение именно за това, че обещанието за консолидация не е изпълнено. 

"Една от причините за толкова категорична оставка. Да напуснеш парламента, в който си избран, показва известно огорчение", каза Кънев.

Той призна, че "Продължаваме промяната - Демократична България" изглежда хаотично.

"Всички го виждаме, няма нищо лошо да говорим истината. Категоричната опозиция изисква много високо ниво на организация, единство, политическа грамотност", каза още Кънев.

Според него тези, които са срутили управлението на Николай Денков, сега трябва да поемат отговорност за управляват.

"Като срутиш едно и второ упралвение си длъжен да поемаш отговорност. Ние сме единствената държава, която е пас в европейския дебат. Важно е да се състави правителство. Това не значи, че ние можем да го подкрепим. Тези, които събориха кабинета "Денков" са длъжни да съставят стабилно правителство. Нашето задължение е да предлагаме алтернатива. Да излезем от насипно състояние и да се превърнем в алтернатива", каза още Кънев.

И заяви, че президентът Румен Радев играе за разрушаване на парламентарната република и превръщането й в президентска и това отношение той е последователен. 

"Наказани от избирателите бяха и ГЕРБ. Те са политически напълно зависими не само от ДПС, но и от други политически фактори", коментира Кънев.

В "Демократична България" трябва да започнем да се подготвяме, че лесните послания "Баце и Дебелия крадат" няма как да водят повече до успех, защото същото може кажа "Величие". Ние казахме неща, които можеха да бъдат казани от всеки и звучат апетитно. Това каза Кънев пред Дарик радио. Според него този тип говорене е "заклинание" и е изцяло в полза на президента Румен Радев.

"В ерата на социалните мрежи печели най-атрактивният, или усвоилият определени алгоритми, или не е барал властта. "Продължаваме промяната" започна по не лош начин, но няма как да спечелиш избори с билборди с тиква и прасе, защото в очите на хората ти си тиква и прасе, защото си управлявал", добави Кънев, който е бивш лидер на ДСБ.

По думите му предстои важен дебат в двете коалиции, съставящи "Продължаваме промяната - Демократична България". Според него трябва да се помисли имат ли заедно потенциал да изградят силна алтернатива.

Кънев смята, че "Има такъв народ" държат ключа към бъдещ кабинет. Той посочи, че партията постоянно се пришива към ДПС, но припомни за добрите отношения на формацията с президента.

"Много неща се случват под повърхността. Там боравиш с информация, която ченгетата филтрират по своя си начин преди да стигне до теб и се бъзикат с теб", допълни той.