Украйна беше подложена на масиран ракетен обстрел тази нощ. Съобщава се за експлозии в редица райони. Нанесени са  удари по градовете Кривой Рог и Одеса. В Одеса е поразена база за отдих, а в Кривой Рог е разрушен склад за храни, твърдят местните власти, съобщава БНР. Двама души са пострадали.

Русия предприе миналата нощ нова серия от въздушни удари с ракети и дронове срещу Украйна и нанесе щети по енергийни обекти в югоизточната и западната част на страната, което предизвика необходимостта от вноса на рекордни количества електроенергия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. При ударите са пострадали най-малко двама служители в поразените обекти. 

Това е второто масирано руско нападение срещу украинска енергийна инфраструктура за тази седмица. 

Националният електроенергиен системен оператор "Укренерго" съобщи за повреди в негови съоръжения в Запорожка и в Лвовска област. Ударено е било и газопреносно съоръжение в Западна Украйна.  

"След осем масивни атаки, които врагът нанесе по енергийната система от март насам, ситуацията в енергийния сектор остава тежка", заяви украинското министерство на енергетиката.

След снощното руско нападение Украйна ще внесе рекордните 33 559 мегаватчаса (MWh) електроенергия, допълва ведомството. Освен това правителството ще трябва да удължи продължителността на планираните спирания на електроподаването из цялата страна с по няколко часа.

По-рано днес украинските ВВС съобщиха, че силите им за противовъздушна отбрана са свалили 12 от общо 16 руски ракети, както и всички 13 дрона, атакували страната.

Противопожарните служби в Запорожие и Лвов се борят с пламъците, а ремонтните екипи бързат да отстранят повредите по енергийните съоръжения.

В западноукраинския град Ивано-Франковск има щети по сградата на Националния технически университет по нефт и газ, както и по 14 търговски и жилищни сгради. 

"Можем да кажем със сигурност, че врагът няма да спре. Украйна се нуждае от системи за противовъздушна отбрана", заяви в "Телеграм" губернаторът на Запорожка област Иван Федоров.

Москва от своя страна каза, че въздушните ѝ удари срещу украинската енергийна инфраструктура са в отговор на нападенията на украински дронове по руска територия.

От март насам руските сили засилиха бомбардировките си на украинската енергийна система, като извадиха от строя около половината от производствения капацитет на страната и предизвикаха сериозен енергиен срив, отбелязва Ройтерс.

Междувременно преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС ще започнат на 25 юни, съобщиха вчера от белгийското председателство. Европейската мечта на милиони украинци се сбъдва, написа в социалната мрежа "Х" президентът Володимир Зеленски.

А междувременно украинският премиер Денис Шмигал обсъди ключови области на помощта за Киев с високопоставен представител на Държавния департамент на САЩ.

Сред въпросите е възстановяването на украинския енергиен сектор чрез американски програми и съвместно производство на отбранителна продукция.

По думите на Шмигал тази година Вашингтон ще предостави на Украйна 7,8 млрд. долара за укрепване на макрофинансовата й стабилност.

Междувременно Нидерландия обяви, че ще предаде на Киев още една система за противовъздушна отбрана "Пейтриът", след като Румъния взе подобно решение тази седмица. В доставката ще участва още една държава, която нидерландската министърка на отбраната Кайса Олонгрен отказа да назове.