Концерт на някои от най-популярните артисти в България даде началото на „София прайд“ 2024 днес на площад "Княз Александър I" в София, съобщи БТА. Тази година кампанията е под наслов “България е и нашият дом” и търси прочит на темата за родолюбието и националната принадлежност в контекста на ЛГБТИ+ общността в България и хората, които подкрепят правата им. 

"Много съм щастлив да бъда тук, заедно с толкова много хора и представители на международни организации. Тук сме, за да ви подкрепим", каза посланикът на Нидерландия в България Симон ван дер Бург.

"След като успешно променихме Наказателния кодекс миналата година благодарение на вас, очакваме промени и в Семейния кодекс. Нека да не забравяме общонстта, чиито права миналата година бяха променени – трансхората. Заедно трябва да се преборим за промени в Закона за гражданска регистрация, за да могат те да сменят своя граждански пол", каза Деница Любенова от организаторите. 

"Бих определила „Прайд“ като празник на свободата и приемането. Една възможност и покана да бъдем себе си, да не осъждаме, да не мразим и да обичаме малко повече. Разбира се „Прайд“ е протест за видимство, равенство и приемане", каза при откриването на концерта водещата Карина Околие.

Шествието в защита на човешките права, което се провежда за 17-та поредна година, се разходи от площада по ключови софийски улици - и завърши на същото място без проблеми.

Конфликтът между Израел и Палестина се оказа централна тема за тазгодишния Прайд. Голяма група ЛГБТ активисти развяваха множество плакати в подкрепа на Палестина. Появи се и израелското знаме.

Полицейското присъствие в района беше засилено. 

По-рано през деня се проведе и “Шествие за семейството”, което е част от инициативата "Месец на семейството". Според организаторите целта на мероприятието е да "принуди" държавата да започне конкретна политика по въпроса с демографския колапс в страната.

В инициативата се включват родителски организации, обществени клубове и граждани, които застават в защита на правата и суверенитета на индивида и традиционното семейство. Тази инициатива ежегодно се опитва да адресира катастрофалната демографска криза у нас, каза пред медиите Кристиян Шкварек - председател на фондация “Консервативно общество” и съорганизатор на събитието.

Той обясни, че шествието днес се провежда на Задушница, защото организаторите на "София прайд" също са избрали този ден. Нашето събитие винаги се провежда и като цивилозована алтернатива на прайда, каза Шкварек.

Той допълни, че са се допитали до Светия Синод с питане дали шествието може да е днес, откъдето са получили разрешение и благословия.