Взривове разтърсиха окупирания от руснаците полуостров Крим на 23 юни. Малко след обяд местните Телеграм канали съобщиха за издигащ се дим край Севастополския залив и северно от град Севастопол, където е базата на вече сериозно повредения от украинците Руски черноморски флот.

Според руските власти, става дума за така на Севастопол с пет американски ракети АТАКМС. Четири от ракетите били свалени от ПВО, пета е гръмнала във въздуха.

Крайният резултат е трима убити, сред тях 2-годишно дете, и близо 100 души ранени от шрапнелите.

Кримските медии са критични и към жителите на полуострова - като припомнят, че местните власти са предупреждавали неколкократно, че е огромен риск да се плажува в района, защото наблизо има военни обекти, които могат да бъдат цел за Украйна.

"Днешната трагедия в Учкуевка е резултат не само от работата на криворазбраната руска противовъздушна отбрана, но и от безхаберието на гражданите, които забравят, че там се води война", пише "Кримски вятър".

Назначения от Русия губернатор на Севастопол Михаил Развожаев коментира в Telegram:

"Цялата система на здравеопазването е мобилизирана, лекари и медицински персонал са на работните си места. Операционните са отворени. Пострадалите получават необходимата медицинска помощ“, се казва в съобщението на губернатора.

Чула се е и експлозия в района на залива Казак, където е разположена 810-а руска черноморска морска бригада. Местните власти обявиха тревога заради далекобойни ракети ATACMS.