Президентът Володимир Зеленски назначи за началник на Обединеното командване на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) бригаден генерал Андрий Гнатов на мястото на генерал-лейтенант Юрий Содол, предаде Ройтерс.

Зеленски обяви новината във вечерното си видеообръщение. До този развой се стига след поредица от съобщения в медиите за допуснати грешки от Содол в продължаващата вече повече от две години война с Русия.

Междувременно украинските власти съобщиха, че жертвите при двойната руска ракетна атака срещу източния град Покровск са станали пет, а ранените са 41 души, включително четири деца.

"Това е едно от най-големите нападения срещу мирни граждани в последно време", написа в социалната мрежа "Телеграм" областният управител Вадим Филашкин. Ранени са момичета на 9, както и на 11 и 13 години, а също и 12-годишно момче.

Нанесени са щети на 6 леки коли и 16 частни дома, а една къща е напълно е разрушена, добави Филашкин.

Руските сили са изстреляли две балистични ракети "Искандер-М" срещу града, който се намира на около 25 км от фронтовата линия, посочи той. Ударите са нанесени в рамките на половин час един от друг, съобщи главната прокуратура на Украйна.