Голяма изненада при преброяването през 2022 г.: населението в Германия е нараснало по-слабо през последните години, отколкото се предполагаше досега. Това сочат резултатите, които бяха представени днес в Берлин.

Според резултатите на 15 май 2022 г. в Германия са живели около 82,7 млн. души, което е с около 1,4 млн. по-малко от предварително предполаганото въз основа на официалната актуализация на населението, както обясни председателят на Федералната статистическа служба Рут Бранд. Крайният резултат е, че от 2011 г. насам населението се е увеличило с 2,5 милиона души.

При преброяването се определят данните за населението на всички 10 786 общини в Германия. В 56% от тези общини на 15 май 2022 г. е имало поне с един процент по-малко хора. Това означава, че населението там намалява, докато имиграцията от Германия и чужбина води до ръст на населението в други общини.

Особено голямо е отклонението от предишните предположения за Кьолн, където живеят с 5,6 % по-малко хора, отколкото се предполагаше. Въпреки това Кьолн остава милионен град, заяви Томас Гьосл, председател на Баварската държавна статистическа служба.

Особено високи отклонения сред чуждестранното население

Според данните отклоненията от актуализирания брой на населението в цялата страна засягат особено много чуждестранното население. Според преброяването през 2022 г. към 15 май 2022 г. в Германия са живели около 10,9 милиона чужденци, което е с почти един милион по-малко от предварително официално обявеното.

Една от причините за това е, че някои чужденци не са се дерегистрирали в Германия, например ако след пенсионирането си са се рибрали в родината си, каза Гьосл. "Ефектът е известен още от преброяването през 2011 г.", каза статистикът.

"Като цяло, след движението на бежанците през 2015 г. наблюдаваме високо ниво на мобилност, което не е лесно да се картографира."

Макар че отклонението в национален мащаб е 8,1%, в отделните региони се наблюдават много по-големи отклонения. В Мекленбург-Предна Померания например чужденците са с 25 процента по-малко, отколкото се предполагаше досега. От друга страна, в Бремен те са с 4,4 % повече.

Част от броя на бежанците от Украйна също вече е отразен в статистиката. "Крайната дата през май 2022 г. е след първото движение на бежанци от Украйна", каза Томас Гьосл. Ако хората, търсещи закрила, вече са били вписани в регистъра на населението, те са включени и в съответната статистика."