ЕС осъжда изцяло необоснованото решение на руските власти да блокират достъпа до повече от 80 европейски медии в страната.

Това се казва в разпространено днес изявление на върховния представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел.

То е в отговор на обявената вчера от Русия забрана на достъпа до 81 европейски медии, сред които българските „24 часа“ и „Медиапул“.

27-те страни членки не са се споразумели за общо изявление, обясни говорителят на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) Петер Стано. Противопоставила се е една държава. Стано не я назова по име, но най-вероятно става дума за Унгария.

Изявлението на Борел е подкрепено от всички останали 26 страни от ЕС.

„Това решение ограничава още повече достъпа до свободна и независима информация и разширява вече съществуващата сурова медийна цензура в Русия. Забранените европейски медии работят в съответствие с журналистическите принципи и стандарти. Те дават фактическа информация, включително на руската аудитория, за незаконната агресивна война на Русия в Украйна.

За разлика от това, руската дезинформация и пропагандните медии, срещу които ЕС въведе ограничителни мерки, не представляват свободни и независими медии. Техните излъчвания в ЕС бяха спрени, тъй като тези медии са под контрола на руските власти и са инструмент за подкрепа на войната“, заявява Борел.

В заключение върховният представител изтъква, че свободата на изразяване и на медиите е основна ценност за ЕС. Европа ще продължи да подкрепя наличието на фактическа информация за аудиторията в Русия.