Столичното предприятие за третиране на отпадъци вече има нова линия за отделяне на чист PET материал, похвалиха се от завода за преработка.

PET (полиетилен терефталат) е сред най-скъпите и най-популярните масови пластмаси. Те са сравнително лесни за сортиране и преработване и материалът се рециклира лесно, което ще доведе до повече приходи за предприятието.

"Отчитаме високо качество на отделените PET бутилки", пишат от ръководството. "Благодарим на всички механици, електротехници и технолози, които са намерили начин и решение на проблем, който стои настрани с години."

Отделянето на PET платмаса става в сградата за RDF производство и е една от първите стъпки в модернизацията на предприятието с ново ръководство.

През февруари новото ръководство на Столична община обяви, че заводът е оставен без подръжка и работещи системи за обезпрашаване по време на управлението на ГЕРБ. 2/3 от съоръженията са за основен ремонт, а СТПО произвежда два пъти по-малко RDF гориво от капацитета си.

Тогава новият кмет Васил Терзиев представи оздравителен план за общинското предприятие, със спешни, краткосрочни и дългосрочни мерки, като първо се създаде нова методика за комуникация между екипите в него.