„Очаквам да се спазват договорките и затова ще припомня на колегите какви ангажименти са поети още на 18 юли 2022 г.”

Така отговори на журналисти в Брюксел служебният премиер Димитър Главчев, попитан как ще повдигне темата за последните изказвания в Репулблика Северна Македония (РСМ).

Министър-председателятпристигна за участие в Европейския съвет – срещата на върха на ЕС, на която трябва да бъдат номинирани висшите ръководители на Съюза.

Главчев ще поиска лидерите на страните членки да препотвърдят заключенията си от 14 декември 2023 г., както и тази на Европейския съвет за РСМ и Албания от 18 юли 2022 г. Премиерът ще иска от колегите си да призоват Скопие да изпълни посочените там стъпки, за да осъществи напредък в своя път към евроинтеграцията. Сред тези стъпки е и промяна в конституцията, където българите да бъдат вписани като държавнотворна народност.

„Напоследък виждаме изявления – хайде, от партийни лидери добре, ама и от правителствени ръководители в РСМ, че няма да се правят такива промени. Просто ще запозная колегите от Европейския съвет какви са настроенията и да си припомним по този повод какво е било прието“, каза Главчев.

Засега той не е разговарял с гръцкие премиер Кириакос Мицотакис за съвместни действия. Атина е гневна, че властите в Скопие не използват конституционното име на страната, а я наричат просто Македония.

За Главчев е важно да покажем каква е българската позиция, която е и общоевропейска. И не е толкова важно да има нови заключения, които да препращат към старите, а да се припомним какво се е случило.

На 25 юни Министерството на външните работи на България излезе с позиция, в която определи като неприемливо заявеното намерение на Република Северна Македония да не се придържа към поетите от нея международни ангажименти и подписани споразумения. Позицията бе във връзка с изявленията на министър-председателя на Република Северна Македония Християн Мицкоски. Той каза, че ако има желание и политическа воля, преговорната рамка на Република Северна Македония с Европейския съюз може да бъде променена.

България все още не е номинирала своя кандидат за еврокомисар, каза още Главчев:

„Знаете, че това е технологичен зикъл. Първо трябва да бъде избран председател на Кмисията. Това може да се случи най-рано на 17 юли. Оттам нататък можем да говорим за амбиции. Още не предлагаме име. Освен това сме служебно правителство. Надявам се да има редовно, което да действа навреме“, поасни той.

Премиерът призова да не бъдат правени прогнози, че България ще кара дълго време със служебен кабинет. Но и предупреди, че не е гадател, за да каже колко време ще продължи така. По думите му България има нужда от редовно правителство и е най-добре то да бъде избрано с първия мандат.

Президентът Румен Радев ще води българската делегация на срещата на върха на НАТО във Вашингтон от 9 до 11 юли при положение, че ще участва в нея, отговори Главчев на журналистически въпрос. Премиерът също ще бъде там.

Главчев бе попитан и за съобщенията за заплахи срещу трима партийни лидери у нас.

„За партийни лидери не знам. Знам за друг сигнал за заплаха. Но по-обширен - обхваща няколко фигури, сред тях може да има партийни лидери. Но повече не можа да кажа“, отговори той.

На уточняващ въпрос дали този сигнал засяга Бойко Борисов, Кирил Петков и Атанас Атанасов или става дума за някой четвърти премиерът отговори:

„Сигналът, за който знам, не може да засяга г-н Атанасов.“