Комисията за противодействие на корупцията (КПК) уведоми днес Българската народна банка (БНБ) за постановено решение, с което е установила несъвместимост по отношение на подуправителя на БНБ, ръководител на управление "Емисионно" Андрей Гюров. Това посочиха от БНБ в съобщение, публикувано на интернет страницата на Централната банка.

В съобщението пише още, че до предприемане на последващите законосъобразни действия, с оглед да не бъдат допускани каквито и да е съмнения относно спазване на правната рамка, Андрей Гюров е излязъл в неплатен отпуск.

Гюров встъпи в длъжност на официална церемония в Централната банка на 28 юли 2023 г. Той и Петър Чобанов бяха избрани от 49-ото Народно събрание за подуправители на БНБ на 26 юли. Оттогава започва да тече шестгодишният им мандат. Чобанов е ръководител на управление "Банково", а Гюров - на управление "Емисионно". Те встъпиха в длъжност на мястото на дотогавашните подуправители на БНБ Нина Стоянова и Калин Христов, припомня БТА.

През октомври м.г. се появиха твърдения в медиите, че Андрей Гюров все още е член на ръководен орган на партия „Продължаваме промяната“ (ПП), което е несъвместимо с поста му в БНБ. Той обаче отхвърли обвиненията и обясни, че е подал оставка от съответния партиен орган след избора му за подуправител на Българската народна банка.

Андрей Гюров е един от потенциалните служебни премиери при провал на парламента да излъчи редовно правителство и при поредни извънредни предсрочни избори. Съгласно промените в Конституцията от миналата година президентът може да избира служебен министър-председател измежду ограничен кръг длъжности.

Сред тях са управителят и подуправителите на БНБ. Гюров е фактически единственият сред потенциалните служебни премиери, свързан с „Продължаваме промяната – Демократична България“. Останалите лица са по-скоро от кръга на ГЕРБ и ДПС.

Към момента от КПК няма информация в какво се състои несъвместимостта на Андрей Гюров. Потърсихме пресцентъра, откъдето служителка лаконично обясни: "В момента, в който имам номер на решението на комисията, ще ви го изпратя."

Самият Гюров не отговори след позвъняване по телефона. 

През октомври имаше скандал и заради присъствието му на събитие на кандидат-кмета на Благоевград от ПП-ДБ Методи Байкушев (който впоследствие бе избран за градоначалник). Тогава Андрей Гюров бе вече подуправител на БНБ. 

Във връзка с проблемите около евентуалната му несъвместимост Mediapool през октомври м.г. отправи въпроси към него. Ето питанията към Гюров и неговите писмени отговори от тогава: 

- Отговаря ли на истината информацията в публичното пространство, че като подуправител на БНБ сте член на Изпълнителния съвет на партия "Продължаваме промяната" към дата 6 октомври 2023 г.?

- Още на 26.07.2023 г., датата на избирането ми от Народното събрание за подуправител, ръководител на управление "Емисионно" в БНБ, подадох оставка от позицията си като член на Изпълнителния съвет на ПП "Продължаваме Промяната". В съответствие с устава на партията, който е публично наличен в регистъра на политическите партии, тази оставка поражда своето незабавно действие и мандатът ми като член на Изпълнителния съвет е прекратен предсрочно на същата дата – 26.07.2023 г.

Предприети са и последващите действия, необходими за отразяване на това обстоятелство по делото на ПП "Продължаваме Промяната", водено от Софийски градски съд. Заявление за промяна на обстоятелствата в поддържания от СГС регистър е внесено в съда от ПП "Продължаваме Промяната", която единствено може да заяви вписването на промени по съответното фирмено дело. Съдът вече е провел открито съдебно заседание и се очаква постановяване на съдебното решение. Следва да се подчертае, че вписването на промените по фирменото дело на ПП "Продължаваме Промяната" има само оповестително действие.

Публично разпространената информация за данните по делото на ПП "Продължаваме Промяната", водено от Софийски градски съд към 6 октомври 2023 г., не отчита изложените по-горе факти.

- Ако това е вярно, това обстоятелство в нарушение ли е на Закона за БНБ? Ще бъдат ли предприети мерки по случая от страна на БНБ?

- Предвид вече изложеното, оповестената информация, че съм член на Изпълнителния съвет на ПП "Продължаваме Промяната", не отговаря на истината.

По повод на това твърдение в БНБ е назначена и вътрешна проверка, резултатите от която ще бъдат представени на Управителния съвет.

- Участвал ли сте / присъствал ли сте на събитие от предизборната кампания в Благоевград на кандидата за кмет на ПП Методи Байкушев?

- Отчитам присъствието ми на информационното събитие, проведено преди началото на предизборната кампания, като грешка. Фокусът на моята работа и усилията ми са насочени единствено към функцията ми на подуправител, ръководител на управление "Емисионно" в БНБ, както и към предизвикателствата пред централната банка във връзка с присъединяването към еврозоната.  

***

От пресцентъра на Софийския градски съд след запитване на Клуб Z днес съобщиха, че Андрей Гюров е бил заличен като член на Изпълнителния съвет на ПП на 23 октомври. Това може да се обясни със сравнително дългата процедура. 

***

По-късно последва реакция от страна на ПП. 

Съпредседателят на партията Кирил Петков обяви във фейсбук:

"Пеевски започна “отстрел” на потенциални служебни премиери, които са извън негов контрол. След 6 неуспешни мандата, ГЕРБ и ДПС излъчват слабост с тези отчаяни ходове. Най-големият им проблем е, че винаги преиграват.

Още утре вкарваме правилата за избор на нови членове на антикорупционната комисия. Тъкмо ще разберем кое им е по-важно: парите по ПВУ за българските бизнеси и граждани или да запазят контрола над тези бухалки."

Във фейсбук профила на ПП пък бе публикувано "публично изявление" на самия Андрей Гюров в отговор на решението на КПК: 

"Категорично заявявам, че решението на КПК е незаконосъобразно и се основава на неверни факти, преднамерено тълкуване на закона и отказ да се изяснят обстоятелствата по случая. 

Убеден съм, че решението на КПК е политически мотивирано и представлява целенасочено превратно тълкуване на факти.

Случаите на несъвместимост са изчерпателно изброени в Закона за Българската народна банка и той НЕ забранява участието на подуправител в управителните органи на юридически лица с нестопанска цел и участието като съдружник в дружества с ограничена отговорност. 

Това решение поставя Управителния съвет на БНБ в деликатната ситуация да защити независимостта на националната централна банка в ключов момент в процеса на интеграция на Република България в еврозоната. 

Във връзка с решението на КПК съм готов да защитавам правата си по предвидения законов ред, както и да окажа съдействие на Управителния съвет на БНБ."

Клуб Z отправи въпроси към БНБ какво следва като процедура оттук нататък. Преглед на законодателството показва, че вероятно Управителният съвет на БНБ ще трябва да реши дали да предложи на Народното събрание да отстрани Андрей Гюров. Последният пък се предполага, че може да обжалва решението на КПК пред съда. 

Припомняме, че Андрей Гюров бе депутат и председател на парламентарната група на ПП в 47-ото и 48-ото Народно събрание. Той бе член на парламентарната група на ПП-ДБ в 49-ото НС, преди да стане управител на БНБ. 

***

По-късно от КПК изпратиха на медиите и решението относно казуса с Андрей Гюров. То е от 24 юни и е десет страници. От него става ясно, че е установена несъвместимост заради участието на Гюров като съдружник в дружество с ограничена отговорност, както и във връзка с осъществявана от него дейност като член на управителен орган на две юридически лица с нестопанска цел без решение на Управителния съвет на БНБ. Според КПК той не е предприел навременни действия, за да отстрани съответните несъвместимости. 

По отношение членството му в Изпълнителния съвет на партия ПП несъвместимост не е установена. Причината е, че Андрей Гюров е подал своевременно заявление за напускане на ръководния партиен орган.