Близо три месеца, след като участва в катастрофа, избяга от мястото на произшествието и отказа проба за алкохол и наркотици, общинският съветник Благовест Георгиев, който отказва досега да си подаде оставката, се появи в Столичния общински съвет и обяви пред журналисти, че случилото се с него е било "мокра поръчка".

Досега Георгиев избягваше да се появява публично като единствено доста след случилото се публикува пост във фейсбук. Той беше веднага изключен от групата на ПП-ДБ-"Спаси София" н СОС, както и вече не е член на комисията по транспорта, но продължава да е общински съветник. Днес той се извини за инцидента като добави, че съжалява за неудобствата, а човек притежава само "доброто си име". Оплака си и че е бил "заклеймен в съда на общественото мнение" (несправедливо, подразбира се - бел. ред.) и отрече, че е карал пиян и затова е избягал. 

"На 5 април участвах в пътно-транспортно произшествие и държа още веднъж да се извиня, както вече направих и с всички пряко замесени. Дълбоко съжалявам за всички неудобства, които може да съм причинил, и с пълното съзнание, че човек в крайна сметка притежава само доброто си име, споделям своята позиция и поуки", обяви Георгиев.

Според него случилото се било превърнато в "медийна сензация", ставало дума за "спекулации и преувеличения".

"Бях заклеймен в съда на общественото мнение, базирано на невярна информация, спекулации и преувеличения. Да видя как 20 минути след случилото се, докато още бях в шок, една тежка ситуация беше превърната в медийна сензация.

Да бъда изключен от партията, която представлявах, в рамките на 12 часа, без дори да бъда потърсен, за да се чуят фактите, а не жълтите новини. Пред очите ми всичко, което съм постигнал, да се срине, без да мога да се защитя или да намеря разбиране – не пожелавам това на никого",  продължи той.

От изложението му се разбра още, че е бил "използван и от "приятели", и от врагове":

"Безкрайно трудно е да видиш себе си използван за чужд дневен ред от „приятели“ и врагове, а истината изкривена. Наясно съм, че като публична личност дължа още по-голяма отчетност за своите действия, но е важно да се отделят фактите от неоснователните спекулации".

Не бил избягал от местопроизшествието, а пробите за алкохол и наркотици отказал, защото разбрал, че това е мокра поръчка. По съвет на адвокатите си не е дал проба за алкохол. Към днешна дата той отчитал това като грешка, но ситуацията тогава е била напрегната, той е бил в шок и не е можел да вземе правилното решение. 

"По детайлите около самото произшествие ще се произнесат компетентните органи, като тук ще споделя само, че не съм бягал от местопроизшествието, не съм злоупотребявал с положението си и че отказах проба за алкохол, тъй като много бързо стана ясно, че инцидентът се превръща в „мокра поръчка” срещу мен. В политиката съм отскоро, и то защото искам да давам, а не да вземам, и явно не съм достатъчно обигран за подобни удари", твърди Благовест Георгиев.

От цялото това изложение, освен че поради политическата си неопитност е станал обект несправедливо на атаки (макар че не става ясно поради какви причини му е скроена тази "поръчка"), се разбра още и че той си остава общински съветник, не е размислил за тези близо три месеца. Той представи и аргументи - имал какво да сподели като опит и идеи, а и подкрепата за него му била гласувана от гражданите на София, не от партийци (макар че всъщност, както е добре известно, изборите за общински съветници стават пропорционално, чрез партийни листи - бел. ред):

"Разбирам, че съм изключен от комисиите в Столична община, към чиято работа знам, че мога да допринеса много. Но това няма да ме спре да споделям опита и идеите си, за които ми е гласувана подкрепа да се боря не от партийци и конюнктура, а от гражданите на София. Разбирам също така, че съм „наказан“ в Комисията за връзки с гражданското общество, където съм пратен като опит на мой гръб да се кове морал от хора, които имат съмнителен такъв. Очаквам там да науча много, както и да проведем редица належащи разговори, надявам се водещи до реални решения, отлагани с десетилетия.".

"Дотогава ще продължа да работя в името на това, за което бях избран, с отдадеността, която софиянци заслужават, и за изчистване на името ми. Ще давам енергия и ще търся подкрепа за важни проекти и решения. Ще доказвам всеки ден, че политиката не е убежище за некомпетентност и интриги, а привилегия служиш на обществото и сила да вземаш трудни решения", завършва изложението на общинския съветник.

"Изпусна момента за достойно напускане на политиката"

Бившият депутат от ПП-ДБ Владислав Панев във фейсбук синтезира смисъла на казаното от Благовест Георгиев така:

"Предизвикалият катастрофа на 5 април общински съветник Благовест Георгиев днес се появил на заседание на СОС и обяснил, че отказал проба за алкохол, защото му било станало ясно, че срещу него е в действие мокра поръчка. Отделно не бил пил, а имал здравословни проблеми. И щял да продължава да служи на обществото. Такава линия на защита явно е измислил за два месеца и половина. Явно има добри адвокати. Честно казано не желая да служи, нито на мен, нито на който и да е гражданин на София. Мисля, че изпусна момента за достойно напускане на политиката."

Свидетелство от друг общински съветник: Пиян беше

Ситуацията около тази история стана още по-неприятна, когато днес се намеси общинският съветник от ПП-ДБ-"Спаси София" Симеон Ставрев в ролята си но очевидец, за да заяви, че Георгиев е бил пиян във вечерта на инцидента.

Двамата са били на събиране на кмета на „Оборище“, на което са присъствали и други общински съветници, както и районни кметове. 

„Да твърди, че не е бил пиян е пълен абсурд. Това е крайна наглост“, заяви Ставрев.

"Благо определено беше пиян на това събитие, със сигурност мога да кажа това нещо. Това, което той казва, е абсолютна наглост“, допълни той.

Ставрев обясни, че си е тръгнал преди Георгиев и не е знаел, че е с кола и ще се качи на нея.

„Ако знаех, щях да му кажа да не се качва“, допълни общинският съветник.

„Той беше пиян и това, че е отказал кръвен тест и дрегер само доказва, че иска да се скрие от правосъдието. Според мен този човек няма никакво място в общинския съвет. Като говори за морал и за всичките проблеми, които изброи, е абсолютно изопачаване на нещата. Това е абсолютно недопустимо“, заяви още Ставрев.

Според него Благовест Георгиев е „напазаруван“ от някоя от другите групи и ще обслужва други интереси. 

От групата на ПП-ДБ-СС в СОС  настояха днес отново Благовест Георгиев незабавно да си подаде оставката, съобщи Борис Бонев пред журналисти. 

Инцидентът

В началото на април тази година от МВР съобщиха за катастрофа в София, при която виновният водач е избягал от местопроизшествието на кръстовището на улиците „Драган Цанков“ и „Кирил Видински“. Лек автомобил „Ауди“ навлиза в насрещното платно и реализира пътно произшествие с друго превозно средство. Водачът не е спрял и е напуснал мястото на катастрофата. Органите на реда са установили самоличността на 43-годишния водач. Пред тях мъжът е заявил отказ да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества, съобщиха тогава от МВР.