Посланикът в Германия, който бе свален от беларуския владетел Лукашенко само преди няколко месеца, е мъртъв. Според съобщения в медиите 48-годишният Сидоренко е бил подложен на натиск от страна на тайната служба КГБ.

48-годишният беларуски дипломат Денис Сидоренко е починал в родината си след отстраняването му от поста посланик в Германия. Министерството на външните работи в Минск потвърди смъртта на Сидоренко едва след съобщения на независими медии, но не предостави никакви подробности за причината за смъртта. В изявление в социалните мрежи Министерството на външните работи нарече Сидоренко "наш скъп колега", който е бил "талантлив" и "отговорен", "професионалист" и "патриот". Смъртта му е "голяма загуба за цялото дипломатическо семейство на Беларус".

Няколко независими беларуски медии, работещи в изгнание в чужбина, съобщиха, че дипломатът се е хвърлил от прозореца на висока сграда в Минск на 24 юни, след като е бил разпитван от тайната служба КГБ. Други медии обаче говорят за "инфаркт".

През март тази година беларуският президент Александър Лукашенко отзова Сидоренко от поста му на посланик в Германия след осем години на поста. Дипломатът винаги се е застъпвал за добрите отношения между Европейския съюз и Беларус. Той остана на държавна служба и по време на протестите срещу Лукашенко през 2020 г., които впоследствие бяха потушени, когато президентът отново получи победа на фалшифицирани избори. Анонимен бивш служител на беларуското външно министерство подозира в интервю за портала Zerkalo, че Сидоренко вероятно е успял да остане на поста толкова дълго, само защото Лукашенко се е опасявал, че Германия няма да допусне друг посланик. Лукашенко често е наричан последния диктатор в Европа и ръководи Беларус с твърда ръка.

Опозиционният политик Павел Латушко, който живее в изгнание в ЕС и сам е бивш дипломат, заяви пред портала, че Сидоренко е човек с проевропейски и демократични възгледи. Въпреки това той е решил да служи на режима на Лукашенко, върнал се е в Беларус и се е превърнал в проблем за властовия апарат там. Според Латушко Сидоренко е преживял силен психологически стрес в резултат на тестовете на КГБ с детектор на лъжата.

Смърт чрез падане от прозорец е необяснимо често явление сред противниците на Путин в Русия, а и извън нея. Холандските медии дори говорят за феномена "Неочаквани самоубийства на руски критици". Списъкът със загинали при странни обстоятелства неудобни за Москва хора е дълъг.

1. Леонид Шулман е директор по транзита на "Газпром", открит е мъртъв на 30 януари 2022 г. Тялото му е намерено в банята на дома му в Ленинградска област. До него има и самоубийствена бележка.

2. Игор Носов е изпълнителен директор на корпорация „Далечен изток и арктически разработки“. Намерен е мъртъв на 8 февруари 2022 г. и причината за смъртта е сърдечен удар – поне това се споделя в доклада. Игор е на 43 години.

3. Александър Тюлаков е на 61 години. Заема длъжността на изпълнителен директор в "Газпром". Отркит е в гаража на дома си в Санкт Петербург. До тялото има намерена бележка за извършено самоубийство. Подаденият сигнал за откритото тяло е на 25 февруари 2022 г.

4. Михаил Ватфорд е бизнесмен, открит мъртъв на 28 февруари 2022 г. Открит е в гаража си в резиденция в Съри. Британските власти твърдят, че не са открили никакви следи за извършено престъпление.

5. Васили Мелников е на 43 години и  изпълнителен директор и собственик на "Медсторм". На 23 март 2022 г. е открит мъртъв в апартамента си в Нижни, Новгород. Съпругата и двете му деца са намерени мъртви до него.

6. Владислав Аваяев е на 51 години и заема длъжността на бивш вицепрезидент на "Газпромбанк", намерен е мъртъв на 18 април 2022 г. в апартамента си в Москва. Съпругата му и 13-годишната дъщеря са открити мъртви до неговото тяло.

7. Сергей Протосеня е открит мъртъв на 55-годишна възраст. Той е бивш изпълнителен директор на "Новатек". За неговата смърт става ясно на 19 април 2022 г. По думите на властите е бил обесен на закачалка, неговата съпруга и дъщеря са убити с предмет, който при разследването показва, че става въпрос за брадва или друг вид хладно оръжие. Семейството се е намирало в Лорет де Мар, Испания.

8. Андрей Круковски умира на 37 години. Той е генерален директор на "Естосадок", Красная поляна – ски курорт, собственост на "Газпром". Открит е мъртъв на 1 май 2022 г. Тялото му е открито под скала в горите на Сочи. Твърди се, че е паднал от скалата, докато е правил поредния си преход. Обърнете внимание на думата „пореден“. Андрей е бил изключително добър в своето хоби, но паднал.

9. Александър Суботин е в борда на директорите на Лукоил. За неговата смърт се съобщава на 8 май 2022 г. Открит е в мазето на ямайски шаман в Москва. По думите на полицията е починал от свръхдоза, причинила сърдечен удар, докато е извършвал шамански ритуал. Други критици говорят за отрова на жаба.

10. Юри Воронов е изпълнителен директор на "Астра шипинг" – контрактор на "Газпром". Открит е мъртъв на 4 юли 2022 г. Тялото му плува в басейна на собствената резиденция в Ленинградска област. По тялото му има огнестрелни рани, една в главата и няколко по тялото. Пистолетът е намерен в басейна. Интересно, ако това е самоубийство, колко точно е стрелял Юри?

11. Дан Рапопорт е 52-годишен бизнесмен. Тялото му е открито на улица във Вашингтон на 14 август 2022 г. По думите на полицията, той е паднал от апартамента си, който се намира в един от небостъргачите.

12. Равил Маганов е 67-годишен бизнесмен и собственик на "Лукойл". Тялото му е открито на 1 септември 2022 г. Твърди се, че е паднал от прозорец на Кремълската болница в Москва. Лекарите съобщават, че е бил хоспитализиран за сърдечни проблеми и най-вероятно му е прилошало и е паднал през прозореца.

13. Иван Печорин е на 39 години. Директор на авиацията в руската корпорация „Далечен изток и арктически изследвания“. Намерен е мъртъв на 10 септември 2022 г. Тялото му е открито на плажа в Береговой на 160 километра от Владивосток. Причините за смъртта са удавяне на нос Игнатиев във Владивосток, тялото е изхвърлено на брега след два дена. За Печорин се твърди, че е паднал от яхтата си.

13. Владимир Сунгоркин е 68-годишен главен редактор на в-к "Комсомолска Правда". Новината за неговата смърт идва на 14 септември 2022 г. Твърди се, че е получил удар и се е задушил, докато отива на обяд.

14. Анатоли Герашченко е бивш директор на Московския Авиационен институт. 72-годишният директор е открит на стълбището на същия институт. Твърди се, че е паднал и това е довело до неговия край.

15. Павел Пчелников е директор на Дигитална логистика в руските железници. 52-годишният мъж е открит на балкона на апартамента си в Москва. Има твърдение, че се е застрелял

16. Дмитри Павочка е 49 годишен бивш мениджър на "Роскосмос", "Сукхой", "Лукойл" и банка "Менатеп". Открит е мъртъв на 26 януари 2023 г. Пада от 17-я етаж на сграда в Москва. Причината за смъртта е изгаряне, защото Дмитри заспал с цигара в уста. Не се е задушил, но затова решил да скочи от прозореца и да се справи с пламъците.

17. Владимир Макаров е 72-годишен полицейски генерал, отговорен за разбиването на протести. Умира на 13 февруари 2023 г. в своя дом в предградие на Москва. Руската агенция ТАСС споделя, че очевидно се е самоубил, след като не е изпълнил заповед на Владимир Путин.

18. Марина Янкина е на 58 години и е директор на финансовия департамент в Министерството на отбраната за западния военен сектор. Открита е мъртва на 16 февруари 2023 г. Паднала е от 16-я етаж през прозореца на висока сграда в Санкт Петербург.