Частната космическа компания SpaceX спечели правото да се заеме с монументална задача - унищожаването на Международната космическа станция (МКС), съобщи Scientific American.

Задачата за свалянето на огромната станция от орбита се възлага от НАСА и е изключително важна - ако нещо се обърка, купища отломки може да завалят върху повърхността на нашата планета.

Концепцията и изграждането на МКС се осъществяват в партньорство с Русия след Студената война, и като много от големите проекти на НАСА, тя продължи много по-дълго от първоначалния си проектен живот от 15 години. Но нищо не трае вечно - особено в космоса, и НАСА планира от години унищожаването на съоръжението.

Планът засега е това да стане през 2031 г.

Компанията на Мъск ще получи 843 млн. долара за тази задача, която включваразработката на уникално устройство за сваляне от орбита, но не и разходите за изстрелването му.

НАСА отказа да разкрие другите предложения. Няма и публични данни какъв точно е планът на SpaceX. Но е ясно е, че съществуващите космически кораби на SpaceX - Dragon и Starship - не са подходящи за мисията по свалянето от орбита. Това означава, че компанията може да възнамерява да адаптира един от тези кораби значително или да започне от нулата и да разработи специален апарат за целта.

МКС е може би най-сложното космическо устройство някога, със сигурност най-голямото и най-скъпото. Модулите на станцията бяха изведени в орбита от 1998 г. насам и за целта бяха нужди 42 изстрелвания. Орбиталната лаборатория съдържа приблизително толкова вътрешно пространство, колкото къща с шест спални, разпръсната на площ с размера на футболно игрище. С тегло над 450 тона, или еквивалента на почти три големи сини кита, МКС е също и много тежка. Безопасното й унищожение вероятно ще бъде дори по-трудно от сглобяването ѝ.

Все пак на космическата станция има планове за още няколко години научни изследвания - планът е да има екипаж до 2030 г. Партньорските агенции на НАСА в Канада, Европа и Япония са съгласни с този график, Русия е ангажирана поне до 2028 г.

Според някои станцията не трябва да се унищожава, а да се качи по-високо в орбита, където да остане вечно като паметник на човешкия инженерен гений - тя пада с малко всяка година. Според НАСА това ще е непоносимо скъпо, а и станцията ще започне да се разпада и рано или късно ще стане част от сериозното количество космически боклук около Земята.