Служба „Военно разузнаване“ ме дава на прокуратурата, ДАНС и ГДБОП за изказаното ми мнение като народен представител днес в предаването "Денят започва" по БНТ.

Това съобщава депутатът от ПП-ДБ Стоян Михалев (той се закле преди дни на мястото на Христо Иванов - б.р.).

Депутът и бивш музикант сам посочва думите, които са обидили СВР сутринта от гостуването му в обществената телевизия:

"Ами с какво се занимавахме цяла кампания? С едни партенки, спуснати от службите. Българските служби бяха употребени в политически разчиствания на сметки. Това, което в момента се случва с шефа на „Военно разузнаване“ – този същият, който каза, че няма да има нападение на Русия над Украйна, същият, който след това каза, че няма да има мащабна бежанска вълна, този същият, който всичко, което свърши като шеф на българското „Военно разузнаване“, е абсолютен провал – точно той се занимава в момента с политически репресии.

Извинявайте, само че ролята на военното разузнаване не е да разследва български граждани, не е да ги разработва и т. н. Функцията на военното разузнаване е съвсем друга и тя е извън българската територия.

Този човек дори не знае за какво е там. И естествено, това изслушване, което сега се случи в парламента, беше преди това инициирано от „Възраждане“. Вие разбирате ли – той работи тясно с проруската партия „Възраждане“. Това е шефът на българското „Военно разузнаване“! Докъде сме стигнали!

Ами то е логично да ни лъже всички депутати на затвореното заседание, че няма да има нападение на Русия над Украйна. Той го направи няколко дена преди да се случи самото нападение, той беше един от тези шефове на служби, които ни го казаха това нещо!“, твърди Михалев.

"Военно разузнаване" излезе днес с позиция:

Днес, по Българската национална телевизия господин Стоян Михалев сподели в ефир свои опасения относно данни за възможни извършени действия и/или бездействия на ръководството на Служба „Военно разузнаване“, представляващи състави от Наказателния кодекс.

Във връзка с това Службата ще сезира компетентните органи в лицето на Прокуратурата, ДАНС и ГДБОП за изясняване на случая и предоставяне на възможност на господин Михалев да изложи сведенията си за направените твърдения по надлежния ред, с цел предприемане на необходимите мерки", се казва в позиция на Службата изпратена до медиите.

При последния подобен случай на нападки срещу военното разузнаване беше предоставена възможност да се обективират публично направените обвинения в писмен вид. В последствие ясна теза не беше формулирана пред Прокуратурата, поради което нямаше основания за последващи действия от страна на компетентните органи.

Служба „Военно разузнаване“ няма да позволи посегателства върху авторитета на институцията и ще противодейства на опитите за саботиране на дейността й, които се извършват в условията на изключително напрегната и динамична обстановка", се казва още в позицията, цитирана от БНР (правописът е оригинален - бел. ред.)

След това с контрапозиция излязоха от ДСБ - една от партиите в коалицията ПП-ДБ:

Тя гласи:

“ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ”  
БРИГАДЕН ГЕНЕРАЛ ВЕНЕЛИН ВЕНЕВ
И НЕГОВИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ
КУКЛОВОДИ

Бригаден генерал Венев,

Обръщаме се към Вас във връзка с изпратена позиция на Служба “Военно разузнаване” до медиите за подаден от нея сигнал до прокуратурата, ДАНС и ГДБОП срещу народния представител Стоян Михалев относно направени от него изказвания в студиото на “Денят започва с Георги Любенов” в ефира на БНТ тази сутрин, 29 юни 2024 г.
Това е втори случай, в рамките на седмица, в който Служба “Военно разузнаване” се употребява агресивно политически срещу народни представители от ПГ на “Продължаваме промяната-Демократична България”. Очевидно след прокурата, МВР и ДАНС, СВР се превръща в новата бухалка на скритата държава.

Припомняме на бригаден генерал Венелин Венев, че съгласно чл. 11 от Закона за военното разузнаване - “на военното разузнаване не може да се възлагат задачи от вътрешнополитически характер. То не събира, не обработва, не анализира и не съхранява информация от вътрешнополитически характер”.

В този смисъл, считаме че ангажирането на службата, от страна на нейния ръководител, с несвойствени за дейността й задачи, е грубо потъпкване на авторитета й и злоупотреба с власт.

С настоящото изявление публично сезираме Военна прокуратура на Република България да образува разследване срещу бригаден генерал Венев за извършено длъжностно военно престъпление по чл. 387 от НК, състоящо се в злоупотреба с власт.

Припомняме на бригаден генерал Венелин Венев и неговите политически кукловоди, също така, че съгласно чл. 69 от Конституцията на Република България - “народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуванията си в Народното събрание”.

Накрая, изразяваме за пореден път своята позиция, че няма да се откажем от програмата си за реформа на службите за сигурност, необходимостта от която става все по-наложителна. 

Национално ръководство на 
ПП “Демократи за 
силна България”