Гражданите на Франция се отправят към урните в първия кръг на предсрочни парламентарни избори. Въпреки че социологическите проучвания показват, че подкрепата за крайнодесния "Национален сбор" на Марин льо Пен се е засилил през последните дни, резултатът от изборите в два тура, свикани преди три седмици от президента Еманюел Макрон, след съкрушителното поражение на неговите съюзници в изборите за европарламент, остава много несигурен.

Проучване, проведено за вестник Les Echos, предполага, че екстремисткото движение е на път да спечели 37% от гласовете, което е с два пункта повече отпреди повече от преди седмица. Според анкета, извършена за BFM TV, радикалната група може да спечели между 260 и 295 места – това потенциално може да и осигури абсолютно мнозинство в Националното събрание.

Проучвания, публикувани в "Гардиън", показват, че новосформираният ляв "Нов народен фронт" може да получи 28% от вота, докато центристкият блок на Макрон изостава на едва 20%.

Официалната предизборна кампания на първия тур приключи в полунощ в петък. След днешния вот кампанията ще бъде подновена в понеделник за още пет дни, преди гласоподавателите да бъдат призовани отново да гласуват за решаващ втори тур на 7 юли.

Много може да се промени през идните пет дни между кръговете, особено ако кандидатите приемат тактически съюзи, за да блокират крайнодесните от идване на власт. През последните дни кандидати от лявата коалиция и центристкия алианс на Макрон отчаяно се опитват да напомнят на гласоподавателите, че "Националният сбор", основан през 1972 г. като "Национален фронт", някога е включвал в редиците си бивши членове на нацистката военна част SS по време на Втората световна война.

Партията дълго време се смяташе за антисемитска, хомофобска и расистка и бе широко възприемана като заплаха за демокрацията. Затова бе държана далеч от властта. Макар Марин льо Пен, дъщерята на основателя ѝ Жан-Мари льо Пен, да прекара по-голяма част от последното десетилетие в опити да смекчи имиджа на формацията, нейното основно послание остава дълбоката враждебност към имиграцията и т.нар. ислямизация на обществото.

Партията обещава драстично да намали имиграцията и да забрани лица с двойно гражданство от определени държавни длъжности, да намали данъците върху енергията, да освободи хората под 30-годишна възраст от подоходен данък и да работи за премахване на пенсионната реформа на Макрон.

Преди първия тур в неделя Льо Пен призова избирателите да излязат и да гласуват.

"Победата е в ръцете ни, така че нека се възползваме от тази историческа възможност и да излезем и да гласуваме!", написа тя в социалните мрежи.

Повечето анализатори предполагат, че най-вероятният резултат е разделен парламент, в който консенсусът между по-големите крайнодесни и леви блокове и по-малкия брой съюзници на Макрон ще бъде почти невъзможен, което ще доведе до политическа парализа.

Ако "Националният сбор" спечели мнозинство, формалният председател на партията Джордан Бардела, 28-годишното протеже на Льо Пен, който няма опит в управлението, може да стане министър-председател в тежко съжителство с Макрон. Резултатът може да изправи двамата лидери – които имат коренно различни визии за бъдещето на Франция – един срещу друг. Пример за цивилизационните им разминавания е настоящата силна подкрепа на Париж за Украйна, която Бардела осъжда и обещава, че като премиер ще пречи на президента да доставя оръжия с голям обсег на Украйна.

Шокиращото решение на държавния глава да свика предсрочни парламентарни избори предизвика недоволство сред неговите съюзници и постави втората по големина икономика в Европа в несигурност. Въпреки това Макрон отстоява решението си, като се надява, че то ще накара избирателите да се изплашат от възхода на крайната десница. В навечерието на първия тур днес Макрон се опита да затвърди тази идея, предупреждавайки, че Франция рискува да бъде потопена в "гражданска война", ако някой от неговите "крайни" политически опоненти спечели мнозинство.

Президентът настоя, че ще изкара остатъка от втория си мандат до 2027 г., независимо от резултата на парламентарните избори.