Вселенският патриарх Вартоломей награди лидера на ГЕРБ Бойко Борисов с най-високото отличие на Вселенската патриаршия – Кръст на Света Богородица Преблажена. Двамата се срещнаха в сградата на парламента, а срещата им бе излъчвана на живо във фейсбук профила на Борисов. Вартоломей пристигна за интронизацията на новия патриарх, като предварителните очаквания бяха, че изборът ще се спре на митрополит Григорий, смятан за по-близък до Вселенската патриаршия от в крайна сметка предпочетения за глава на БПЦ Даниил.

На нея присъстваха също председателят на парламента Рая Назарян и народни представители от парламентарната група на ГЕРБ-СДС. 

„От името на нашата партия, на нашата парламентарна група, на стотиците хиляди избиратели на ГЕРБ, със смирение, почит и преклонение приемаме всеки дар от църквата. Ние вярваме, че без Господа нищо не може да се направи. Най-смирено ще продължим да помагаме по силите ни на всички православни църкви“, заяви Борисов. 

Вселенският патриарх Вартоломей е в България за Патриаршеския избирателен църковен събор и интронизацията на новия български патриарх. Видинският митрополит Даниил бе избран за български патриарх и Софийски митрополит от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор.