България вече е преизпълнила плана за дела на зеления ток в общото енергийно потребление, който страната ни трябва да достигне през 2020 г. Това констатира европейското статистическо бюро Евростат. Според данните към 2012 г. у нас делът на електроенергията от възобновяеми източници (ВЕИ) е 16,3 процента от общите доставки, докато заложената цел пред страната е да имаме 16% през 2020 г. 

По дял на зеления ток в общото производство в момента България изпреварва средните нива в Евросъюза. Общо за 28-те държави в общността средният дял на ВЕИ-тата е 14,1 на сто.

Естония и Швеция са единствените други членки на ЕС, които са преизпълнили програмата си за зеления ток. Прибалтийската република е достигнала 25,2% при заложени 25%, а скандинавското кралство е номер 1 в рамките на ЕС с 51 процента дял на енергията от възобновяеми източници. Това е с 2 процента над заложената програма към 2020 г.

Сред отличниците по производство на зелен ток се нареждат и Латвия (35,8 процента), Финландия (34,3%) и Австрия (32,1 на сто).

На последно място по дял на зеления ток е Малта. На рицарския остров едва 1,4 процента от енергията идва от възобновяеми източници. В Люксембург ВЕИ-тата осигуряват само 3,1 процента от тока. Във Великобритания зеленият ток е 4,2 процента, а в Холандия - 4,5 на сто.

От 1 януари т. г. влезе в сила 20-процентна такса върху приходите на производителите на ток от вятър и слънце. Поправката стана известна като "данък ВЕИ" и целта е да се ограничи появата на нови соларни и вятърни централи, чиято енегрия Националната електрическа компания е задължена да изкупува по преференциални цени.

Президентът Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд заради поправката, тъй като според него тя противоречи на основните конституционни принципи на правовата държава и свободната стопанска инициатива.