При адекватни и навременни действия от страна на държавата евентуалното спиране на газа от Украйна може да не доведе до проблеми за българската икономика. Това коментира пред Клуб Z газов експерт, пожелал анонимност по повод думите на шефа на "Газпром" Алексей Милер, че доставките на синьото гориво могат да спрат само след два дни по вина на властите в Киев.

В момента всички топлофикационни компании в България могат да работят с алтернативно гориво и са необходими броени часове за пренастройване на системите. В случая за наш късмет битовото газоснабдяване у нас е твърде недоразвито, обясни експертът.

Според него същото е положението и при циментовите и торовите заводи.

Най-хубавото от всичко обаче е това, че идва пролетта. 

В най-студените дни на годината потреблението на природен газ в България не превишава 15 милиона кубически метра дневно, а в момента у нас се изразходват количества от порядъка на 10-11 милиона кубически метра. През следващите дни потреблението ще падне още.  През лятото потреблението и без да има въведени ограничения на консумацията не надвишава 5 млн. куб. метра газ дневно.

Това на практика означава, че страната напълно безпроблемно може да доизкара зимния сезон чрез количествата в газовото хранилище в Чирен, в което в момента има 248 милиона кубически метра газ, коментира специалистът.

Максималният добив от него е 3,5-4 милиона куб. м дневно. А освен това страната ни има макар и минимален и собствен добив на природен газ.

При режим на икономии в ситуация на газова криза и организацията на качествена логистика всичко би било наред за доста дълъг период от време, категоричен е експертът.

По-късно днес се очаква официален коментар за ситуацията с доставките на газ от страна на Министерството на енергетиката.