Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди поевтиняването на природния газ с 2,43 % за юли. 

Така цената става 58,10 лева за мегаватчас (MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Това е стойността, на която "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители и лица с лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Регулаторът я утвърди след анализ на внесените от дружеството актуални данни, формиращи цената на природния газ за юли, съобщават от КЕВР.

Първоначално "Булгаргаз" прогнозира цена от 58,79 лв./MWh, което беше намаление от 1,28 на сто спрямо юни, но след това я е актуализирал до 58,10 лв./MWh.

В ценовия микс за настоящия месец е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България - Гърция" (IGB), получаван съгласно дългосрочния договор с Азербайджан, уточнява БТА. Тези количества покриват 89,57 процента от месечното потребление. Вторият източник на доставки за "Булгаргаз" е подземното газохранилище в Чирен.

Така утвърдената от КЕВР цена на синьото гориво е значително по-ниска от стойността на ценообразуващия индекс ТТF.

От КЕВР коментират, че този фактор е особено благоприятен за потребителите заради значителното повишение на индекса през юни.

С осигурените количества се покриват ангажиментите на "Булгаргаз" за юли към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.