Рибата скат Шарлот, забременяла без мъжки екземпляр в аквариум в Северна Каролина, е умряла, предаде Асошиейтед прес.

Аквариумът и лабораторията за акули в града Хендерсънвил съобщиха във Фейсбук, че Шарлот е умряла, тъй като е страдала от рядко репродуктивно заболяване. Повече подробности около случая не се съобщават. В публикацията си аквариумът съобщи, че засега ще остане затворен, а персоналът ще продължи да храни и да се грижи за останалите животни.

„С тъга съобщаваме, че след продължително лечение нашият скат Шарлот почина днес“, пише аквариумът, като същевременно благодари на хората за изразената „любов и подкрепа“.

Аквариумът, който се намира в планината Блу Ридж, обяви през февруари, че Шарлот е забременяла, въпреки че не е споделяла аквариум с мъжки скат от поне осем години. Случаят се превърна във водеща новина за световните медии през зимата.

В края на май аквариумът съобщи, че Шарлот страда от рядко репродуктивно заболяване, като специалистите се опитаха да разберат повече за болестта.

В началото на юни аквариумът обяви, че рибата скат вече не е бременна. Това доведе до временно затваряне на обекта за посетители на 1 юни. 

Смята се, че такава бременност е резултат от вид безполово размножаване, наречено партеногенеза, при която яйцеклетка на женска се опложда от собствените ѝ клетки. Това рядко срещано явление може да се появи при някои насекоми, риби, земноводни, птици и влечуги, но не и при бозайниците.

БТА