Русия планира да създаде нова орбитална космическа станция до 2030 г. с четиримодулно ядро, съобщиха от космическата агенция Роскосмос, цитирана от Ройтерс. 

Ръководителят на Роскосмос Юрий Борисов подписа графика за изграждането с директорите на 19 предприятия, участващи в създаването на новата станция.

Агенцията потвърди плановете си да изстреля първоначален научен и енергиен модул през 2027 г. Роскосмос уточни, че до 2030 г. ще бъдат добавени още три модула, а между 2031 и 2033 г. - още два.

Досега Русия си партнираше със САЩ и други държави в Международната космическа станция (МКС). Това е една от малкото области, в които тя все още си сътрудничи тясно със САЩ, като се има предвид състоянието на отношения на двете държави след руското нахлуване в Украйна.

С наближаването на края на експлоатационния живот на МКС, Москва обяви плановете си през 2022 г. да се оттегли от проекта и да изгради своя собствена станция. Първоначално бе предвидено Русия да се оттегли от МКС след 2024 г., но миналата година съобщи на партньорите си, че ще удължи участието си до 2028 г.

Освен проектирането и производството на модулите, Роскомос съобщи, че графикът, одобрен от Борисов, включва летателни изпитания на ново поколение космически кораб с екипаж и изграждане на ракети и наземна инфраструктура.

„Новата станция ще даде възможност на Русия да решава проблеми, свързани с научно-техническото развитие, националната икономика и сигурност, тъй като в момента в руския сегмент на МКС това не може да случи поради технологични ограничения и условията на международните споразумения“, се казва в съобщението.

За създаването на орбиталната станция Русия ще използва и изкуствен интелект, съобщи ТАСС.

Русия разработва космическата си програма още от времето на Студената война, когато съветският космонавт Юрий Гагарин става първият човек, който полита в космоса през 1961 г. Миналата година обаче Москва претърпя сериозен неуспех с първата си лунна мисия от 47 години насам, когато космическият кораб без екипаж излезе извън контрол и се разби в повърхността на Луната, припомня Ройтерс.