От началото на войната в Газа преди почти девет месеца Израел и подкрепяната от Иран "Хизбула" се обстрелват почти ежедневно. През последните седмици военните сблъсъците се увеличиха значително в граничния регион. Сега Иран отправи предупреждение към Израел: ако страната започне "всеобхватна военна агресия" срещу Ливан, това ще доведе до "опустошителна война", написа в събота представителят на Иран в ООН в Ню Йорк на платформата X.

След това Саудитска Арабия призова своите граждани да напуснат Ливан.

Както съобщи саудитската държавна информационна агенция SPA в събота, посолството в ливанската столица Бейрут призова своите граждани да напуснат страната "незабавно". Няколко европейски държави, включително Германия, вече призоваха своите граждани да напуснат незабавно Ливан с оглед на настоящия конфликт с Израел.

"Не може да се изключи по-нататъшно влошаване на ситуацията и разрастване на конфликта", заяви Федералното министерство на външните работи.

Ескалацията на конфликта може да доведе до пълно спиране на въздушния трафик от международното летище в Бейрут, допълни германското министерство. Представителят на Иран в ООН написа в събота, че се предполага, че става дума за "психологическа война" от страна на Израел. Ако обаче случаят не е такъв, "всички възможности, включително пълното участие на всички фронтове на съпротивата, са на масата", продължава съобщението в X.

Така наречената ос на съпротива на Иран се състои от радикалната ислямистка организация „Хамас“, милицията „Хизбула“, бунтовниците хути в Йемен и други групировки в Ирак и Сирия. По данни на Международния институт за стратегически изследвания (IISS) само иранските въоръжени сили разполагат с приблизителна численост от 580 000 войници и 200 000 резервисти, а милицията „Хизбула“ в Ливан - с около 30 000 войници и до 150 000 ракети.

Началникът на израелската армия Херци Халеви пък заяви, че очаква дълга битка срещу ислямистката организация „Хамас“. Това ще бъде дълга битка, но с "решителност и постоянство" Израел ще изпълни задачите си, заяви Халеви пред войниците. "Повече от 900 терористи" са били убити в сраженията в района на Рафах в южната част на ивицата Газа, посочи той.

По-рано „Ню Йорк Таймс“ съобщи, позовавайки се на израелски кръгове за сигурност, че висши генерали смятат прекратяването на огъня за най-добрия начин да се постигне освобождаването на останалите заложници - дори това да означава, че няма да бъдат постигнати всички цели на войната. Нетаняху обаче се противопостави на това.

"Тук съм, за да го заявя безпогрешно: Това няма да се случи", заяви министър-председателят. Войната ще приключи, "когато Израел постигне всичките си цели, включително унищожаването на Хамас и освобождаването на всички наши заложници".

Армията разполага с всички средства, за да постигне целите си в ивицата Газа. Ливанската милиция "Хизбула" обяви, че прекратяването на огъня във войната в Газа е единственият сигурен начин за постигане на пълно примирие на израелско-ливанската граница. „Хизбула“ поддържа фронт за подкрепа на своя съюзник „Хамас“ в ивицата Газа, заяви вицепрезидентът на „Хизбула“ шейх Наим Касем в интервю за информационната агенция АП.

"Ако войната бъде спряна, тази военна подкрепа вече няма да съществува", каза той.