Днес, 4 юли, във Великобритания се провеждат парламентарни избори, свикани предсрочно от премиера Риши Сунак.

Вижте всичко, което трябва да знаете за вота, който според социологическите агенции обещава коренно да измени облика на властта в Обединеното кралство.

Как протичат парламентарните избори?

Обединеното кралство – Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия – е разделено на 650 избирателни района. Британските граждани гласуват за лицето, което искат да представлява техния избирателен район в парламента. Кандидатите участват на изборите като независими или като членове на някоя измежду политическите партии, като най-големите са: Консервативната партия, Лейбъристката партия, Либералните демократи, Реформистката партия, Шотландската национална партия, Зелената партия, Шин Фейн и Демократическата юнионистка партия. 

За народен представител е избиран кандидатът с най-много гласове в даден избирателен район. Партията с най-много депутати може еднолично да сформира правителство, ако разполага с мнозинство (поне 326 места).

Какво разкриват проучванията на общественото мнение?

През последната година социологическите изследвания неизменно предполагаха доминантна победа на лейбъристите, която да сложи край на 14-годишното управление на Консервативната партия. Според проучване на "Гардиън" от 2 юли лейбъристите имат преднина от 20 пункта пред консерваторите (40,7% в сравнение с 20,7%). Това би се пренесло в 428 места за лейбъристите спрямо 203 през предишния парламентарен мандат, а консерваторите биха си спечелили 127 места, спад от сегашните 365.

Това би осигурило на Лейбъристката партия мнозинство от 102 места.

Кои са партийните лидери?

Риши Сунак е лидер на Консервативната партия и действащ министър-председател на Обединеното кралство. Той е начело от октомври 2022 г. Сунак зае поста си след катастрофалния 50-дневен престой на Лиз Тръс. Преди да навлезе политиката Сунак е работил в "Голдман сакс".

Киър Стармър ръководи Лейбъристката партия от април 2020 г., като пое лидерската роля от крайнолевия Джереми Корбин. Избран за първи път за депутат през 2015 г., Стармър преди това е бил секретар в сянка (на опозицията) за Брекзит и министър в сянка на имиграцията.

Очаква се консерваторите да загубят голяма част от подкрепата си и заради завръщането в политиката на Найджъл Фараж - бившия евродепутат и лидер на ЮКИП, който се превърна в знаменосец на движението за Брекзит. Този път начело на Реформистката партия, популистът се стреми да се възползва от турбулентното напускане на ЕС, довело до задълбочаване на икономическите проблеми на острова. Той е и единственият популярен британски политически лидер, който обвинява Запада, че е провокирал войната в Украйна.

Кога ще бъдат обявени резултатите?

Очаква се първи данни от екзитполове, които във Великобритания са много точни, да започнат да излизат към 22:00 часа местно време (полунощ у нас). Първи официални резултати ще бъдат разпространени в 23:30 часа местно време (01:30 в България).

Във Великобритания се споменава името на победителя без да се разкрива към коя партия принадлежи, така че в течение на нощта ще стане ясно дали някоя партия е преминала границата от 326 места, необходими за мнозинство.

Смята се, че до 08:00 часа (10:00 часа българско време) в петък ще бъдат ясни окончателните резултати.