У нас предстои слънчев и топъл период, а в следващите дни времето отново ще поеме по обичайния си летен ритъм. В четвъртък дневните температури ще са в интервала 25-30 градуса. Облачността все още ще е динамична, но следобедни валежи с гръмотевична активност ще има в Рило-Родопските масиви. 

По морския бряг облачността ще е разкъсващата се с възможни изолирани локални превалявания по Южното крайбрежие. Предстои топъл ден с дневни температури на въздуха до 28-30 градуса, на морската вода – около 25-26. Морето ще е неспокойно с височина на вълната по откритите плажове до метър и половина.

В петък облачността в областите по Черноморието ще се задържи по-значителна с предпоставки за слаби локални валежи. Над останалата част от страната – слънчево време. Дневни температури – между 28 и 33 градуса.

Почивните дни ще са слънчеви, без смущения, а температурите ще продължат да се повишават и в обичайно горещите точки на страната термометрите следобед ще измерят до 33-34 градуса. По крайбрежието също предстои слънчев уикенд с дневни температури на въздуха около 29-30 градуса. Морето ще остане неспокойно с тенденция вълнението да утихне осезаемо понеделник следобед.

Оранжев и жълт код за опасност от пожари е обявен за няколко области в Северна и части от Югозападна България, допълва Нова тв. Опасността от пожари е в сила за Видинско, Плевенско, Габровско, Великотърновско, Пазарджишко и части от Благоевградска област. Там са възможни много силни пожари с частично или пълно въвличане на дървесните корони. Предните фронтове на пожарите е невъзможно да бъдат овладени от наземни екипи. Налагат се въздушни атаки със забавящ агент (retardant), за да се атакуват успешно предните фронтове на пожарите, ако възникнат.

Пожарната призовава гражданите да не оставят незагасени цигари, да не палят тревни площи и стърнища.