Индийският премиер Нарендра Моди ще посети Русия, за да разговаря с президента Владимир Путин идната седмица, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Официалната визита на 8 и 9 юли идва малко след преизбирането на Моди. Очаква се двамата лидери да обсъдят по-нататъшно развитие на приятелските връзки между Русия и Индия, както и международни и регионални политически въпроси, обявиха от пресслужбата на Кремъл.

Руски медии описват визитата на Моди като специален знак за високата оценка на двустранните отношения. Руската страна е важен доставчик на енергия за Индия. Приходите от продажбите на руски петрол, който Индия получава с отстъпка на фона на западното ембарго срещу Москва, помагат на Путин да финансира войната си срещу Украйна, посочва ДПА.

Официално Индия запазва неутралитет във войната в Украйна. Моди за последно посети Русия през 2019 година. Путин не участва в срещата на върха на Г-20 в Делхи миналата година и бе представен от министъра на външните работи Сергей Лавров.

Очаква се след визитата в Москва индийският премиер да отпътува към Австрия, където ще бъде на 9 и 10 юли. Това ще бъде първото посещение на индийски министър-председател в страната от 41 години. Моди ще бъде приет от президента Александър ван дер Белен и от канцлера Карл Нехамер.

В Москва и във Виена се очаква индийският премиер да се срещне и с представители на местните индийски общности.