Скорошното коронясване на наднормената госпожица Сара Миликен за Мис Алабама предизвика информационно земетресение и вълна от вторични трусове във всички социални мрежи, сайтове, електронни медии, таблоиди и дори по-сериозни периодични издания.

Особено в българския фейсбук (населен, както знаем, основно с аполоновци, елфи и др. полубожества - бел. ред на Клуб Z) снимката на Миликен е хит, а неясно защо се сравнява с някокво момиче, което било Мис Русия.

Само във Фейсбук оригиналните публикации са десетки, споделяни и харесвани и коментирани повече или по-малко в зависимост от популярността на автора си. И това е обяснимо - шокът от това, че на един представителен конкурс в Страната на наднорменото тегло е избрано това момиче при наличието на изящни и красиви подгласнички, не е малък.

Тонът на постовете в социалната мрежа в повечето случаи е негативен:

"Новата Мис Алабама изглежда така, сякаш е изяла останалите състезателки в конкурса за красота…"

"Мис Алабама е жена, това е голям успех!"

Включва се дори и профилът на известна клиника за отслабване, като пояснява, че това не е много добър пример.

"Проблемът е здравословен - пише Фейсбук потребителка. - Все едно да направим конкурс Мис Дископатия. С моите две големи дискови хернии съм сериозна претендентка за приза. И съм вътрешно много красива. Прилагам снимки от ЯМР."

За някои изборът вещае краха на Западната цивилизация: "Мис Вселена Русия 2024, Мис Алабама 2024, Мис Германия 2024. Няма да ви показвам Мис Саудитска Арабия, че съвсем ще се уплашите за бъдещето на гаснещата западна цивилизация..."

Дори лорд Евгени Минчев се включи с остроумен и относително умерен коментар:

"Взеха короната на Мис България, която била нещо от Украйна, заляха цялото онлайн пространство с изявления, мнения и циркове от страна на коментиращите. Всяко чудо за три дни, три дни и половина, докато не се появи госпожицата от Алабама…," пише Евгени Минчев в статията "В ложата на Лорда: Мис Ала-Бала или мис... Алабама?"

Малцина от авторите са се сетили да проверят за какъв точно конкурс става дума, съобщава днес в редовната си рубрика за проверка на факти БНР.

Твърдение: 23-годишната Сара Миликен е спечелила конкурса за красота Мис Алабама

Веднага можем да кажем, че не - това не е напълно вярно. Объркването идва от това, че в Америка има много конкурси за красота с подобни имена. Мис Алабама САЩ е конкурс за красота и победителката за 2024 се нарича Даян Уестховен – типична русокоса и синеока американка.

Проверка на Клуб Z установи, че в друг конкурс с подобно име - Miss Alabama Competition, короната е отишла при момиче с име Аби Стокард, но така или иначе отново не е Сара.

Моделът на дрехи размер XL Сара Миликен пък е спечелила короната на "Мис Алабама 2024" в друг конкурс, наречен National American Miss (NAM). Тоест, тя е NAM Мис Алабама, а не Мис Алабама САЩ. Разликата е в това, че докато Мис Алабама САЩ е типичен конкурс за красота, идеята на NAM е не толкова в култа към физическата красота.

Момичетата, които се явяват в този конкурс, трябва да имат други личностни качества, различни от чисто физическата хубост. Те трябва да са уравновесени, да умеят да говорят добре пред публика, да имат някакъв талант, да са доброволки в благотворителни каузи, "първопроходци", според сайта на конкурса. NAM (Национален американски конкурс Мис) "е нещо повече от конкурс, това е програма, която се занимава с повишаване на увереността. Ние наблягаме на значението на развиването на умения в реалния свят и формираме бъдещите лидери на утрешния ден. Забравете всичко, което сте си мислили, че знаете за конкурсите за красота".

Така става ясно, че Сара Миликен все пак не е победителка в стандартен конкурс за красота.

Заключение

Информацията, че Сара Миликен е станала Мис Алабама, е ПОДВЕЖДАЩА, тъй като не изяснява, че момичето е спечелило в друг вид конкурс, различен от традиционните Мис, в които кандидатките дефилират по бански и размерите са от голямо значение.