Тази седмица двуметровата статуя на Хермес, открита в Хераклея Синтика край Рупите, ще бъде преместена в музея в Петрич. Това съобщи пред БНР ръководителят на разкопките проф. Людмил Вагалински.

Статуята е "голяма, на места крехка", обясни археологът.

"Частен е теренът и това е голям проблем. Този проблем стои от 2017 г. Тогава стана частен този парцел. Оттогава досега не се намери начин за разумен компромис с община, с държава. Нещата са трудни.

Има доста напрежение върху нас. Не се вземат адекватни решения", коментира Людмил Вагалински в предаването "Преди всички" относно част от форума, която се намира в източната зона.

"От 2018 г. насам тези градежи страдат. Те стоят открити. Общината не може да направи проект за трайна консервация."

В Клоака Максима – големият канал, където бе открита статуята, микроклиматът не е благоприятен. Мястото не е предназначено да стои под открито небе, уточни археологът, който разказа как е била намерена фигурата.

"Влизайки вътре с колегите, ни направи впечатление, че този пласт пръст, който е в самата Клоака Максима, беше улегнал на места и се белна парче от мрамор. Оттам тръгна "разплитането на пуловера".

Странно е, че има мрамор на тази височина. Почваме с шпаклите, и се появи поставка от статуя заедно със стъпало. Аз реших, че е парче, защото сме намирали такива в Хераклея. Допусках, че е парче."