Иван Таков си върна властта като шеф на столичната организация на БСП. Той отново е вписан като председател на Градския съвет на БСП-София в Агенцията по вписванията.

На 29 юни т.г. Общопартийната контролна комисия на БСП реши, че заседанието на Националния съвет от 25 февруари е проведено без кворум и решенията му са нелегитимни и унищожаеми, взети в нарушение на Устава на партията. Едно от тези решения беше за избора на 21 април т. г. от градската конференция на Диана Тонова за председател на организацията.  

Таков подаде документи за вписване в БУЛСТАТ регистъра миналата седмица, след като получи официалното решение на Общопартийната контролна комисия в БСП, се казва в днешно съобщение от соцпартията.   

"В късния следобед днес съм свикал заседание на легитимното Изпълнително бюро на БСП-София, а в следващите дни предстои и Градски съвет“, информира Таков, цитиран в прессъобщението. "От заседанието на Националния съвет на 15 юни тече цикълът отчет и избори в партията и ние нямаме никакво време за губене, посочва той. Целта ми е час по-скоро да успокоим Градската организация и да концентрираме всичките си сили в градивни действия, вместо да ги пилеем в интриги и дребни междуличностни разпри", обяви Таков. 

Иван Таков беше сменен като председател на БСП в София, след като общински съветници на соцпартията - без Диана Тонова, подкрепиха избора на председател на СОС от коалиция ПП-ДБ ("Спаси София").

"Към настоящия момент легитимният председател на Градския съвет на БСП София е Диана Тонова, легитимният градски съвет е избраният на Градската партийна конференция, състояла се на 21 април 2024 г., легитимните председатели на 24-те районни съвети на БСП са избраните въз основа на проведения предсрочен пълен цикъл отчети и избори."

Това се казваше в позиция на Изпълнителното бюро на БСП-София, разпространена на 30 юни. И се добавяше: "Ако някой иска да провери истинността на последното, нека да опита да се впише в Агенцията по вписванията".  

Проверката днес обаче показва, че вписаният вече е Таков.