Украинският президент Володимир Зеленски определи посещението на индийския си премиер Нарендра Моди в Москва като "огромно разочарование и съкрушителен удар върху усилията за постигане на мир". Срещата между Моди и Путин се състоя часове, след като руска ракета порази граждански обекти из цяла Украйна, включително и детска болница в Киев. По последна информация загиналите от нападението са поне 41.

Двудневното пътуване на Моди бележи първото му посещение в Русия, откакто Путин започна пълномащабната си инвазия в Украйна преди почти две години и половина. На снимки и видеа от резиденцията на държавния глава в Ново-Огарьово двамата лидери бяха заснети как се прегръщат, разговарят на по чаша чай и наблюдават шоу с коне.

"Огромно разочарование и съкрушителен удар върху мирните усилия е да гледаме лидера на най-голямата демокрация в света да се прегръща с най-кървавия престъпник в света в Москва в такъв ден", написа Зеленски в X.

Моди благодари на Путин за гостоприемството и обяви, че очаква "с нетърпение и утрешните ни разговори, които със сигурност ще допринесат много за по-нататъшното укрепване на връзките на приятелство между Индия и Русия". 

Визитата на индийския министър-председател е знак, че Ню Делхи и Москва остават близки партньори въпреки задълбочаващата се зависимост на Русия от Китай и широко е възприемана като пробив в усилията на западните лидери да изолират Путин. Индия има дългогодишни връзки с Москва и остава силно зависима от Кремъл за своето военно оборудване. След старта на войната Ню Делхи увеличи покупките си на поевтинелия руски суров петрол, предоставяйки на руската военна машина значим финансов спасителен пояс.

Съединените щати изразиха загриженост пред Индия относно отношенията й с Русия, съобщи говорителят на Държавния департамент на САЩ пред репортери на брифинг за медиите в понеделник.

"Ще разгледам публичните изказвания на премиера Моди, за да видя какво е говорил, но както казах, ние изяснихме директно на Индия нашите опасения относно отношенията й с Русия", обяви Матю Милър. "Надяваме се, че Индия и всяка друга страна, когато се ангажират с Русия, ще й изяснят, че трябва да зачита Хартата на ООН, трябва да зачита суверенитета и териториалната цялост на Украйна".

Въпреки че Индия призовава за прекратяване на военните действия в Украйна и възстановяване на мира, тя също така се въздържа от всички резолюции за Украйна в ООН и не осъжда руската инвазия.