Френските синдикати, представляващи служителите на летищния оператор "Аеропор дьо Пари" (Aeroports de Paris), планират стачни действия на 17 юли - дни преди началото на Олимпийските игри в Париж.

Така те искат да увеличат натиска върху ръководството на компанията, която управлява парижките летища "Орли" и "Роаси - Шарл дьо Гол", за да изпълни исканията им за по-добри условия на труд и заплащане, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Синдикатите, включващи Общата конфедерация на труда - Се Же Те (CGT), Френската демократична федерация на труда (CFDT), "Форс увриер" (FO) и Синдиката на аеронавигационните инженери (UNSA), настояват за бонуси за целия персонал на летищата и допълнителни ресурси по време на натоварения период около Олимпийските игри.

Церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж ще се проведе на 26 юли.

Великобритания

Междувременно стана ясно, че повече от 10 000 пътници са били засегнати от анулирани полети на двете най-натоварени летища във Великобритания поради лошото време и ограниченията във връзка с контрола на въздушното движение, предадоха Пи Ей Мидиа и ДПА.

Авиокомпанията "Бритиш еъруейз" отмени 51 полета от и до летище "Хийтроу" вчера и още 31 днес.

Няколко авиокомпании отмениха полети и на лондонското летище "Гетуик". Най-силно засегната бе авиокомпанията "ИзиДжет", която анулира 34 полета вчера и най-малко 9 днес.

Малко вероятно е засегнатите пътници да имат право на обезщетение, тъй като се счита, че смущенията са извън контрола на авиокомпаниите, отбелязва ДПА.

Те обаче имат право на помощ, която може да включва освежителни напитки, нощувка и презаверка на резервациите с алтернативни превозвачи.

"Поради ограниченията в контрола на въздушното движение и неблагоприятните метеорологични условия, подобно на други авиокомпании, се наложи да направим малък брой промени в разписанието си", каза говорител на "Бритиш еъруейз".

Два самолета на "Бритиш еъруейз" бяха спрени от експлоатация за проверка на безопасността вчера, след като бяха ударени от мълния.