Кметът Васил Терзиев планира да строи подземни паркинги под училища и детски градини, обявиха от столичното ГЕРБ-СДС на специална прескоференция днес.

"Няма да позволим да се строят подземни паркинги под училища и детски градини. Ще ви кажа защо - в предизборната кампания на Терзиев-Бонев беше много ясно казано, че това ще се случи. И очевидно върви натам", обясни общинският съветник Мирослав Боршош.

Той подчерта, че подобни скандални планове е имало и в миналото - но те са ги спирали. Преди настоящото управление на Столична община и СОС ГЕРБ държеше местната власт в София 18 години.

Според Боршош има липса на диалог с управляващите, и ГЕРБ-СДС са отказали да подкрепят проекта на кмета в комисията по екология.

"В София в момента се опитват и ще се строят подземни паркинги под училища и детски градини. Това означава простичко, че двора на училището, който учи вашето дете, престава да бъде двор в продължение много време, тъй като ще се строи, след който там ще има подземен паркинг.

Въздуховодите, които извеждат изгорелите газове, ще минават по фасадата на тези детски заведения, детската градина и училището и ще отиват в атмосферата точно над главите на децата ни."

Той отбеляза, че Бонев е обявил, че "това не е мол" и не замърсява средата, но според хората на Борисов е идентичен проблем.

Боршош подчерта, че няма никакво съгласуване с директорите на учебните заведения и няма проведено обществено обсъждане за тези предложения. Нито един от директорите не е бил информиран или консултиран относно плановете за строителство на подземни паркинги. Това е сериозен проблем, който показва липсата на диалог и прозрачност в управлението на общината, отбеляза Боршош.

И даде няколко конкретни примери - планират се строежи в 41-во училище, 43-та детска градина в район "Триадица", и 22-ро училище "Георги Стойков Раковски" до НДК.

Надявам се на широка подкрепа от останалите политически сили и се надявам да получим ясно обяснение както от районният кмет, така и от комбинацията Бонев-Терзиев за това защо настояват да има подземни паркинги.

"Ние сме за паркинги - и за надземните и за подземните. Знаем за решението и за трудностите, които сме изправени с паркирането.Но повярвайте ми, да вкараме цялото тази мръсотия, всички тези коли, под училищата, под детските игри или в непосредствено близост до тях е нещо, което не е логично да го допуснем", отбеляза Боршош.

Нищо не пречи, веднъж щом се одобри доклада, да почне планиране на подземните паркинги - защото "те работят без проекти", отбеляза той.