Сега става сериозно! Остават да се изиграят само три мача на Европейското първенство в Германия. Във вторник Испания и Франция ще се изправят в двубой за място на финала в Берлин. В сряда ще се изправят Холандия и Англия. Суперкомпютърът вече е открил своя фаворит в турнира. Победилите в двата мача ще играят финал.

Коя от тези велики футболни нации ще вдигне трофея в нощното небе на Олимпийския стадион в Берлин на 14 юли? Суперкомпютърът "BETSiE" от доставчика на залози Wettbasis.com вече е изчислил кой отбор има най-голяма веоятност да победи на финал.

Алгоритъмът на суперкомпютъра е симулирал турнира 100 000 пъти от гледна точка на полуфинала. В помощ му бяха записаните до момента статистически данни, като отбелязани и допуснати голове, както и съответния брой шансове. Изкуственият интелект определи новия фаворит в турнира.

Преди турнира английският национален отбор все още беше големият фаворит за спечелване на титлата. Слабото представяне на "трите лъва" обаче вече постави Франция на мястото на фаворита.

Според суперкомпютъра вероятността "трикольорите" да спечелят турнира и по този начин да завоюват третата си титла от Европейското първенство след 1984 г. и 2000 г. е 34,39%, далеч пред Англия, чиято вероятност е само 26,8%.

Но Испания, която отстрани домакина Германия от турнира, също настигна отбора на Гарет Саутгейт. La Furia Roja печели турнира в 26,06% от 100 000 случая. Големият аутсайдер е Нидерландия, която спечели турнира само в 12,75 процента от всички случаи.