САЩ и редица други съюзници от НАТО ще изпратят през следващите месеци на Украйна десетки системи за противовъздушна отбрана, включително най-малко четири системи "Пейтриът", за каквито Киев отчаяно настоява, за да може да отблъсне руското настъпление, се казва в ново общо споразумение, огласено от американския президент Джо Байдън, предаде Асошиейтед прес, на която се позовава БТА.

Байдън съобщи за този по-широк ангажимент при откриването на срещата на високо равнище на НАТО във Вашингтон.

Съгласно изявлението САЩ, Германия и Румъния ще изпратят на Украйна допълнителни батареи "Пейтриът", а Нидерландия и други страни ще предоставят компоненти за "Пейтриът" за сглобяването на още една батарея. Италия ще предостави система за противовъздушна отбрана САМП/Т (SAMP/T).

Други съюзници, в това число Канада, Норвегия, Испания и Великобритания, ще предоставят редица други системи, за да помогнат да Украйна да разшири зоната на покритие. Тези системи включват NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS и Gepard. Други държави са се съгласили да предоставят боеприпаси за тези системи.

В публикация в социалните мрежи вчера украинският президент Володимир Зеленски даде да се разбере, че противовъздушната отбрана все още е ключово искане на страната му, след като той многократно настоя за повече системи "Пейтриът".

"Ние се борим за повече системи за противовъздушна отбрана за Украйна и съм уверен, че ще успеем", каза той. "Стремим се да осигурим също повече самолети, включително Ф-16. Освен това настояваме за засилени гаранции за сигурността на Украйна, включително оръжия, финансова помощ и политическа подкрепа", допълни Зеленски.

По-рано тази година той заяви, че Украйна спешно се нуждае от още седем батареи "Пейтриът", за да отблъсне руските атаки срещу електропреносната мрежа, военни и граждански райони, при които руските сили използват разрушителни планиращи бомби.

Зеленски каза, че системите "Пейтриът" ще помогнат да се попречи на руските самолети да прелитат достатъчно близо, за да пускат планиращи бомби над мирни граждани и критична инфраструктура. Той подчерта, че Русия използва по 3000 бомби в страната му на месец.

Вчера Зеленски призова САЩ и Европа да предприемат решителни действия за подпомагане на войските му и обеща да направи всичко възможно за победа над Русия.