Полицията е задържала прокурор от Бургас, който е отказал проба за алкохол и наркотици, съобщава Нова тв. Методи Велков е обвинител в Териториално отделение - Несебър към Районна прокуратура -Бургас (по време на Сотир Цацаров някои малки районни прокуратури, в имитация на реформи бяха кръстени "териториално отделение" - бел. ред.).

Рано тази сутрин той е отишъл да зареди гориво на бензиностанция в Равда. Служители в обекта са подали сигнал, че вероятно мъжът е употребил алкохол. На място са пристигнали полицаи, допълва медията.

Велков е отказал да бъде тестван за наркотици и алкохол, държал се е арогантно с полицаите и е бил задържан от тях.

За първи отказ законът предвижда глоба от 2000 лева и 2 години без книжка, но въпреки това тази практика е масова.

Според регионални медии - свалени са номерата на автомобила "Лексус" на обвинителя.

Калин Стоянов: Предаден е на Софийската градска прокуратура

По-късно през деня в отговор на журналистически въпрос и МВР министърът Калин Стоянов обясни: рано тази сутрин е подаден сигнал от служители на бензиностанция в района на Равда за това, че виждат човек в неадекватно състояние да управлява автомобил.

"Подаден е сигнал, колегите са реагирали бързо и адекватно, отиват на място, човекът се държи доста буйно, непристойно и арогантно", каза министърът, цитиран от БТА.

По думите му мъжът е отказал да даде проба за алкохол и наркотици, като става ясно, че това е прокурор от териториалното отделение в Несебър, което е към районна прокуратура Бургас. Поради това, че се е държал непристойно и арогантно към момента той е задържан, съгласувано е с градската прокуратура в София и предстои материалите да се докладват и евентуално да му повдигнато обвинение, информира още вътрешният министър.

От прокуратурата разпространиха съобщение - тъй като е отказал проби, образуваното му дело е и за трите: управление пиян с над 1,2 промила, управление под въздействие на наркотици и че е пречел на орган на власт. На база на това от Софийския градски съд ще се иска разрешение за принудително изземване на образци за сравнително изследване.

Ето и пълния текст:

Софийска градска прокуратура ръководи разследване за управление на МПС след употреба на алкохол и наркотици

На 10.07.2024 г. разследващ полицай от ОДМВР-Бургас образува досъдебно производство с първото действие по разследването, разпит на свидетел, за три престъпления:

За това, че на 10.07.2024 г. в гр. Несебър, е управлявано моторно превозно средство – лек автомобил, с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда – престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК;

За това, че на 10.07.2024 г. в гр. Несебър, е управлявано моторно превозно средство – лек автомобил, след употреба на наркотични вещества – престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК;

И за това, че на 10.07.2024 г. в гр. Несебър, противозаконно е пречено на орган на властта да изпълни задълженията си – престъпление по чл. 270, ал. 1 от НК.

Извършени са разпити на свидетели, включително и на полицейски служители. Извършен е оглед на местопроизшествие. Лекият автомобил е иззет като веществено доказателство в светлината на разпоредбата на чл. 343б, ал. 5 от НК – „В случаите по ал. 1 – 4 съдът отнема в полза на държавата моторното превозно средство, послужило за извършване на престъплението и е собственост на дееца, а когато деецът не е собственик – да присъди равностойността му.“

Установено е, че лекият автомобил е управляван от прокурор от Районна прокуратура-Бургас. Същият е отказал да бъде тестван с техническо устройство за установяване употребата на алкохол и наркотични вещества, като е отказал и предоставянето на кръвна проба. В тази връзка наблюдаващият прокурор е изготвил искане до Софийски градски съд за даване на разрешение за принудително изземване на образци за сравнително изследване.

Разследването по случая продължава.